"JERUSALEMSKA DEKLARACIJA"

SAD i Izrael potpisali zajedničku deklaraciju: Iranu zabranjuju nuklearno oružje

Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje, rekao je Bajden na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije

Džo Bajden i Jair Lapid. Twitter

H. J. I.

14.7.2022

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i premijer Izraela Jair Lapid (Yair) potpisali su zajedničku deklaraciju kojom će Iranu uskratiti nuklearno oružje, što je dokaz jedinstva saveznika koji su dugo podijeljeni oko diplomatije s Teheranom.

Njihov poduhvat, dio "Jerusalemske deklaracije" kojom je krunisana Bajdenova prva posjeta Izraelu, uslijedio je dan nakon što je američki predsjednik lokalnoj TV stanici rekao da je otvoren za upotrebu sile protiv Irana, što je očigledan korak ka udovoljavanju pozivima Izraela za formiranjem "vjerodostojne vojne prijetnje" svjetskih sila.


- Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje - rekao je Bajden na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije.

Vašington i Izrael godinama su prikriveno govorili o mogućem preventivnom ratu s Iranom, državom koja i dalje negira da želi nuklearno oružje.

Današnje saopćenje potvrdilo je američku podršku izraelskoj regionalnoj vojnoj prednosti i sposobnost "da se sam brani". Izrael , za koji se vjeruje da jedini ima nuklearno oružje na Bliskom istoku vidi Iran kao egzistencijalnu prijetnju.

- SAD naglašavaju da je sastavni dio deklaracije obaveza da nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje i da su spremni koristiti sve elemente svoje nacionalne moći da osiguraju taj ishod - istaknuto je u saopćenju.

Lapid ovakav stav smatra načinom sprječavanja otvorenog sukoba.

- Jedini način da se zaustavi nuklearni Iran je ako Iran zna da će slobodni svijet koristiti silu - rekao je Lapid nakon ceremonije potpisivanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.