KATALIN ČEH

Mađarska europarlamentarka: Izmjene Izbornog zakona bi još više podijelile BiH

Trebalo bi ih povući i ponovo izraditi u inkluzivnijem procesu, rekao je

Katalin Čeh: Šmit treba povući odluku. KATALIN ČEH

Avaz.ba

26.7.2022

Zastupnica liberala u Evropskom parlamentu Katalin Čeh (Cseh) mišljenja je da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne bi trebao nametati izmjene Izbornog zakona.

- Dijelim zabrinutost i preporuke moje kolegice iz Evropskog parlamenta Tineke Strik. Izmjene Izbornog zakona koje predlaže OHR BiH prijete da još više podijele Bosnu i Hercegovinu po etničkim sektaškim linijama. Trebalo bi ih povući i ponovo izraditi u inkluzivnijem procesu - poručila je Čeh.

Odgovor Čeh je uslijedio kao reakcija na izjavu njene kolegice iz Evropskog parlamenta Tineke Strik:

- U potpunosti podržavam prijedlog OHR-a BiH da se spriječi prijevara tokom predstojećih izbora u BiH i osigura funkcionalnost države nakon toga. Međutim, predložene izmjene Izbornog zakona ne bi trebale biti dio ovog paketa. Oni će produbiti etničku segregaciju i izbornu diskriminaciju. Pozivam da se ovaj dio prijedloga povuče. Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, koji uključuje političke stranke, civilno društvo i Venecijansku komisiju. Ne korištenjem Bonskih ovlaštenja - poručila je Strik te dodala:

- Potpuno podržavam mandat OHR-a, uključujući i moguću upotrebu bonskih ovlasti ako je potrebno, ali da bi ovo moćno oruđe bilo djelotvorno, prema njemu treba postupati pažljivo i sa visokim stepenom integriteta - napisala je Strik na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.