BRISEL

Evropski parlament: Postoje dva ključna problema koja blokiraju napredak BiH

U izvještaju se navodi i značaj neometanog funkcionisanja vojne operacije EUFOR/Althea i Ureda visokog predstavnika u BiH

Evropski parlament. AGENCIJE

S. S.

18.4.2022

Sjednica Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta je zakazana za 20. april, a jedna o tema je izvještaj o BiH, koji je pred tu sjednicu pripremio izvjestilac Paulo Rangel.

Izvještaj ovog portugalskog zastupnika (EPP) se sastoji od 6 poglavlja i to: funkcionalnost institucija, proces pomirenja, reforma, vladavina prava, ljudska prava te vanjsku i sigurnosnu politiku.

Rangel u svom izvještaju kao dva ključna problema vidi povlačenje iz državnih institucija predstavnika iz RS-a, te zastoj u pregovorima o reformi izbornog zakona.

- Neuspješno postizanje neselektivnog i bezuslovnog povratka u sve državne institucije, kao i uravnoteženog dogovora o reformi izbornog zakona, i dalje će ometati društveni, ekonomski i euroatlantski napredak BiH, štetiti naporima u pomirenju, ali i nesumnjivo doprinijeti jačanju tenzija u zemlje i regiona, posebno imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu i povezano zlonamerno uplitanje na Zapadni Balkan - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi i značaj neometanog funkcionisanja vojne operacije EUFOR/Althea i Ureda visokog predstavnika u BiH. Navodi da je veoma važno da se u novembru obnovi mandat EUFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.