FBI U MAR-A-LAGU

Bijela kuća se oglasila o pretraživanju Trampovog imanja: Bajden nije znao za potragu

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trampovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi

E. Ć.

Bajden: Naslijedio Trampa na poziciji predsjednika SAD

Foto: Twitter


Zvaničnik Bijele kuće rekao je da nije obaviješten o pretresu imanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koje su rano jutros izvršili agenti FBI-ja.

Kako je CNN prenio, čini se da su istražitelji bili fokusirani na dio imanja gdje su Trampovi uredi i osobne prostorije. Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trampovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u aprilu izvor upoznat s tim pitanjem.

Trampov nasljednik i novi predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) istakao je da nije znao za potragu u Mar-a-Lagu na Floridi, sve dok ona nije objavljena u vijestima.

Nacionalni arhiv, zadužen za prikupljanje i razvrstavanje predsjedničkog materijala, prethodno je rekao da je najmanje 15 kutija s dokumentima Bijele kuće pronađeno u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago, uključujući neke koji su bili povjerljivi. 

Početkom juna nekoliko istražitelja posjetilo je imanje tražeći više informacija o potencijalno povjerljivim materijalima iz Trampovog vremena u Bijeloj kući koji su odneseni na Floridu.

Na početku sastanka Tramp je svratio i pozdravio istražitelje u blizini jedne dnevne sobe. Nakon što je otišao, ne odgovarajući na pitanja, istražitelji su pitali odvjetnike mogu li vidjeti gdje Tramp pohranjuje dokumente.

NA VRH

Podijeli članak na