INVAZIJA NA UKRAJINU

Britanci izvještavaju: Ruskim tenkovskim posadama nedostaje obuka za održavanje eksplozivno reaktivnog oklopa

Ovi nedostaci vjerovatno doprinose raširenim incidentima izbacivanja kupole, koji su dobro dokumentovani u video-snimcima svjedoka iz Ukrajine

A. O.

Vojne snage

Foto: AGENCIJE


Velika iscrpljenost ruskih glavnih borbenih tenkova u Ukrajini vrlo je vjerovatno djelomično posljedica ruskog neuspjeha da uklopi i pravilno koristi adekvatan eksplozivno reaktivni oklop (ERA).

Ako se pravilno koristi, ERA smanjuje efikasnost nadolazećih projektila prije nego što pogode tenk. Ovo sugerira da ruske snage nisu ispravile kulturu loše upotrebe ERA, koja datira još od Prvog čečenskog rata 1994. godine.

Vrlo je vjerovatno da mnogim ruskim tenkovskim posadama nedostaje obuka za održavanje ERA, što dovodi ili do lošeg uklapanja eksplozivnih elemenata, ili do potpunog prekida.

Ovi nedostaci vjerovatno doprinose raširenim incidentima izbacivanja kupole, koji su dobro dokumentovani u video-snimcima svjedoka iz Ukrajine.

Rat je doživio brojne neuspjehe ruskih komandanata da nametnu borbenu disciplinu niskog nivoa – kao što je korištenje ERA. Kumulativni efekat ovih neuspeha je verovatno značajan faktor iza lošeg učinka ruskih snaga.

Više o temi Ukrajina

NA VRH

Podijeli članak na