SAOPĆILO MINISTARSTVO

Vojska Tajvana oborila letjelicu kod kineske obale

Vojnici na otočju pokušali su ga upozoriti, ali bez učinka, pa su ga oborili, a ostaci su pali u more

Vojska Tajvana. ILUSTRACIJA

A. O.

1.9.2022

Neidentificiranu civilnu bespilotnu letjelicu vojska Tajvana danas je oborila. Ova letjelica ušla je u njen zračni prostor blizu jednog otočića nedaleko od kineske obale, nakon što je vlada obećala poduzeti oštre nove mjere kako bi se nosila s porastom takvih upada.

Podsjećamo, Peking, koji smatra Tajvan svojom teritorijom, održao je vojne vježbe oko otoka od početka prošlog mjeseca kao reakciju na posjetu Taipeiju predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi).


Bez napetosti

Vlada Tajvana obećala je da neće provocirati ili eskalirati napetosti, ali nedavno su je posebno razljutili česti slučajevi kineskih bespilotnih letjelica na otocima pod kontrolom Tajvana blizu kineske obale.

Zapovjedništvo odbrane za Kinmen, grupu otoka pod kontrolom Tajvana nasuprot kineskih gradova Ksiamen (Xiamen) i Kvanzou (Quanzhou), navedeno je u saopćenju koje je objavilo tajvansko ministarstvo odbrane da je dron ušao u ograničeni zračni prostor iznad Lavljeg otočja neposredno nakon podne.


Pali u more

Vojnici na otočju pokušali su ga upozoriti, ali bez učinka, pa su ga oborili, a ostaci su pali u more, dodaje se.

Tajvan je u utorak prvi put ispalio hice upozorenja na bespilotnu letjelicu, nedugo nakon što je predsjednica Tsai Ing-ven (Tsai Ing-wen) naredila vojsci poduzimanje "snažnih protumjera" protiv, kako je nazvala, kineskih provokacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.