DUGO ČEKANO OBRAĆANJE

Putin najavio da će podržati referendume u Ukrajini i naredio djelimičnu mobilizaciju

Cilj zapada je uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama, poručio je

Vladimir Putin: Podržat ćemo referendume. RUSSIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE VIA AP

S. S.

21.9.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor gdje se osvrnuo na referendume na teritoriji Ukrajine te najavio sljedeće korake Rusije u toj državi.

- Cilj zapada je uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša "specijalna vojna operacija" je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od "nacista i okupacijskih snaga" - poručio je Putin.

"Koriste strane plaćenike"

Dodao je da je na njegovoj strani profesionalna ruska vojska i vojnici iz drugih zemalja.

- Razgovarat ćemo o koracima zaštite našeg suvereniteta, podršci, volji i želji naših građana da sami odlučuju o svojoj volji. Prvi put od početka operacije reći ću da imamo pozitivne reakcije, ali Zapadu nije do mirnog rješenja. Kijevski režim koristi strane plaćenike i NATO vojsku protiv vlastitog naroda i to još od vojnog puča 2014. - kazao je Putin.

 Putin smatra da je cilj Zapada oslabiti i uništiti Rusiju te dodaje da "oni to otvoreno govore."

"Stalno čujemo prijetnje ruskom narodu"

Putin je potvrdio da će Rusija podržati referendum u četiri regije na teritoriju Ukrajine.

- Provest ćemo referendum da ljudi u tim regijama slobodno izraze svoje mišljenje. Mislim da je ovo rješenje neophodno da bi zaštitili svoj suverenitet. Također, provest ćemo djelimičnu mobilizaciju. Naglašavam - djelimičnu. Krećemo od danas - rekao je Putin.

Nakon velike objave, Putin se ponovno okomio na Zapad.

- Prešli su sve linije, stalno čujemo prijetnje ruskom narodu. Pričamo o gradovima na našoj granici. Koriste dronove i žele prebaciti rat na naše područje. Pričaju i o nuklearnoj ucjeni preko elektrane Zaporožje.

Onda je uslijedila opasna poruka: 

- I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštiti naš narod, zaštiti ćemo ga. Ne blefiram!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.