NOVA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Putin pokušava prebaciti krivnju za sve gubitke na ovog čovjeka

Ruski službenici oslobodili su iz pritvora direktora nuklearne elektrane Zaporožja

Vladimir Putin. AP

A. O.

4.10.2022

Institut za proučavanje rata objavio je najnoviji izvještaj u kojem navodeda je ruska novinska kuća RBK 3. oktobra saopćila da je ruski predsjednik Vladimir Putin zamijenio general-pukovnika Aleksandra Žuravljova s ​​general-pukovnikom Romanom Berdnikovim na mjestu komandanta Zapadnog vojnog okruga, čije jedinice uglavnom djeluju u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti.

ISW je dodao da Zuravlev (Zhuravlev) nije viđen neko vrijeme te da je Putin zamijenio dvojicu zapovjednika jedinica Zapadnog vojnog okruga u dvije sedmice.

Dodjeljivanje novog lica Zapadnom vojnom okrugu mogao bi biti pokušaj Putina da preusmjeri sve veći bijes zbog ruskih gubitaka u Harkovskoj oblasti, kao i pokušaj da odvrati kritike general-pukovnika Aleksandra Lapina, komandanta Središnjeg vojnog okruga, zbog nedavnih ruskih neuspjeha oko Limana.

Po mišljenju ISW-a, Putin bi mogao pokušati prebaciti krivnju za sve buduće ruske gubitke u Harkovskoj i Luganskoj oblasti na Berdnikova.

Ruski službenici oslobodili su iz pritvora direktora nuklearne elektrane Zaporožja (ZNPP) Igora Murašova (Ihora) i vjerojatno nastavljaju potkopati ukrajinsku kontrolu nad elektranom. Energoatom je izvijestio da je ruska vojska pritvorila glavnog direktora ZNPP-a Igora Murašova 30. septembra i pustila ga na teritorij pod kontrolom Ukrajine 3. oktobra nakon razgovora s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem (Raphaelom Grossijem). Ruski dužnosnici vjerojatno neće dopustiti Murašovu da se vrati na svoju poziciju u ZNPP-u,  piše ISW.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.