TVRDI BBC

Putin diže stanje pripravnosti u čitavoj Rusiji: Želi apsolutnu kontrolu

Putin je pod golemim pritiskom

Vladimir Putin, uvodi strožije sigurnosne mjere. AP

A. O. / BBC

20.10.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin povećava stanje pripravnosti u gotovo svim ruskim regijama nakon što je shvatio da se njegova kako je on i Rusi nazivaju "specijalna vojna operacija" u Ukrajini ne razvija po njegovim planovima, piše BBC

Putin uvodi sve strožije sigurnosne mjere u regijama na teritoriju Rusije, a proglasio je ratno stanje u četiri regije koje je anektirao Lugansku, Donjecku, Zaporožji i Hersonu.

- Putin je pod golemim pritiskom. Ukrajinci kontraofenzivom vraćaju teritorij koji je zauzeo, ruske regije uz granicu s Ukrajinom su pod stalnim napadima, a opća mobilizacija stanovništva unijela je dosta nemira u rusko društvo. Umjesto da prizna da je invazija na Ukrajinu bila pogreška, Putin želi još više kontrole - piše BBC.


Ograničavanje kretanja

Putin je u ruskim regijama na granici s Ukrajinom podignuo stanje pripravnosti na "srednje". To u prijevodu znači sve više policije na ulicama, ograničavanje kretanja te kontroliranje i ograničavanje ulaska i izlaska iz pojedinih regija.

Sljedeći korak je podići stanje pripravnosti na "visoko" što bi uticalo i na južnu Rusiju, ali i na Moskvu čiji stanovnici strahuju da će im takav potez potpuno poremetiti svakodnevni život. U vezi toga se oglasio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koji je rekao da se ne moraju brinuti iako su građani skeptični.


Oformio operativne stožere

Najslabiji stepen pripravnosti je na sjeveru Rusije, u Sibiru i na krajnjem istoku, ali svi regionalni lideri morali su oformiti operativne stožere. Njima je naloženo da u svakom trenutku budu potpuno na raspolaganju vojsci i njezinim potrebama što, tvrdi BBC, automatski daje vojsci puno veće ovlasti.

- Kako će sve ovo funkcionirati tek ćemo vidjeti. Međutim, jasno je da će Putin ovim najnovijim potezima znatno ograničiti slobodu ruskim državljanima kako bi ih bolje kontrolirao. Ako se situacija u Rusiji pogorša, sljedeći korak je proglasiti ratno stanje u većem dijelu zemlje, a tek ćemo vidjeti kakve će to imati posljedice - zaključuje BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.