ANALIZA STANJA

Britanski obavještajci: Obuka mobilisanih ruskih vojnika od strane Bjelorusa predstavlja promjenu uloge

Iako Rusija i Bjelorusija imaju široku pozadinu vojne saradnje, obuka mobilisanog ruskog osoblja od strane Bjelorusa predstavlja promjenu uloge

Lukašenko i Putin. twitter

A. O.

22.12.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 19. decembra 2022. otputovao u Minsk na razgovore sa predsjednikom Bjelorusije Lukašenkom. Diskusija predsjednika uključivala je i razgovor o "jedinstvenom odbrambenom prostoru".

Iako Rusija i Bjelorusija značajno objavljuju raspoređivanje ruskih jedinica u Bjelorusiji, bjeloruske oružane snage su vjerojatno nedavno preuzele značajnu, ali diskretniju ulogu u obuci hiljada novomobilisanih ruskih rezervista.

Vjerovatno korištenje bjeloruskih instruktora je pokušaj da se djelimično sanira nedostatak ruskih vojnih instruktora, od kojih su mnogi raspoređeni u Ukrajini ili su postali žrtve.

Iako Rusija i Bjelorusija imaju široku pozadinu vojne saradnje, obuka mobilisanog ruskog osoblja od strane Bjelorusa predstavlja promjenu uloge.

Rusija tradicionalno smatra da su bjeloruske snage inferiorne u odnosu na ruske snage, a njihovo angažovanje kao instruktora je pokazatelj preopterećenosti ruskog vojnog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.