SASTANAK S KRISTERSONOM

Erdoan: Turska želi vidjeti da Švedska podržava otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare

Kazao je kako PKK/PYD/YPG, Fetullahci (FETO) i DHKP-C, koje Erdoan smatra terorističkim organizacijama, "moraju biti spriječene u iskorištavanju demokratskog okruženja Švedske"

Konferencija za medije Erdoana i Kristersona. ANADOLIJA

S. S. / Anadolija

8.11.2022

Turska očekuje da Švedska, u skladu s tripartitnim memorandumom, podrži otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi s terorizmom, kazao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u utorak pozivajući Štokholm na konkretne korake.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom (Kristersson) u Ankari, Erdoan je kazao kako je zadovoljan što je nova švedska vlada izrazila spremnost da se pridržava tripartitnog sporazuma potpisanog u Madridu.

- Švedska želi članstvo u NATO-u radi svoje sigurnosti, a Turska želi vidjeti da Švedska podržava otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare - dodao je on.

Borba protiv PKK

Kazao je kako PKK/PYD/YPG, Fetullahci (FETO) i DHKP-C, koje Erdoan smatra terorističkim organizacijama, "moraju biti spriječene u iskorištavanju demokratskog okruženja Švedske" dodajući kako "teroristima PKK-a ne bi smjelo biti dozvoljeno da protestuju sa ograncima organizacije u Švedskoj".

Turski predsjednik je naveo kako je važno da članovi FETO-a budu izručeni iz Švedske, pozivajući na dodatne korake kada je riječ o tom pitanju.

Kristerson je kazao kako će njegova zemlja "u potpunosti implementirati tripartitni memorandum" potpisan u junu između Švedske, Turske i Finske.

Dodao je kako Štokholm razumije da se Ankara bori protiv PKK i želi pomoći u toj borbi. Istakao je kako je imao pozitivan sastanak s Erdoanom.

- Do kraja godine ćemo poduzeti velike korake, kao i na početku sljedeće godine, naročito na polju antiterorističke legislative - kazao je on dodajući kako će njegova zemlja ozbiljno shvatiti bilo kakve prijetnje protiv Švedske i Turske.

Sve članice trebaju biti saglasne

Naveo je i kako postoji veliki potencijal u odnosima s Turskom te dodao kako dvije zemlje "mogu uraditi mnogo na poljima trgovine i turizma".

Trilateralni sporazum između Turske, Švedske i Finske potpisan u junu odnosi se na to da Finska i Švedska neće pružati podršku YPG/PYD-u, sirijskom ogranku PKK-a, i FETO. U sklopu s dogovorom Ankara će pružiti punu podršku Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji za nacionalnu sigurnost.

Svih 30 članica NATO-a treba odobriti bilo kakvo proširenje bloka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.