INVAZIJA NA UKRAJINU

Britanska obavještajna služba: Rusija uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarjelih raketa

Kakva god bila namjera Rusije, ova improvizacija naglašava nivo iscrpljenosti ruskih zaliha raketa dugog dometa, saopćilo je ministarstvo

Krstareće rakete ispaljene na Ukrajinu koje su izgleda bile dizajnirane 1980-ih kao nuklearni sistem za isporuku. AP / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / Ilustracija

N. Aj.

26.11.2022

Rusija vjerovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarjelih nuklearnih krstarećih projektila i ispaljuje municiju na Ukrajinu, saopćila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da satelitske fotografije pokazuju olupinu krstareće rakete ispaljene na Ukrajinu koje su izgleda bile dizajnirane 1980-ih kao nuklearni sistem za isporuku, dodajući da je balast vjerovatno zamijenjen bojevim glavama.

Takav sistem će i dalje nanijeti štetu kroz kinetičku energiju projektila i nepotrošeno gorivo. Međutim, malo je vjerovatno da će postići pouzdane efekte protiv planiranih meta, dodalo je ministarstvo u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka objavljenom na Twitteru.

- Kakva god bila namjera Rusije, ova improvizacija naglašava nivo iscrpljenosti ruskih zaliha raketa dugog dometa - saopćilo je ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.