ŠEF DIPLOMATIJE EU

Borelj: Prekid vatre koji je objavio Putin je licemjeran

Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojonost, poručio je Borelj

Borelj: Rusija je uništila silose za žito. Twitter

E. Ć.

6.1.2023

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je danas da je prekid vatre koji je Moskva objavila u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića licemjeran.

- Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojonost. Ova izjava o želji za jednostranim prekidom vatre nije vjerodostojna. Odgovor koji svima pada na pamet je skepticizam pred toliko licemjerja - rekao je Borelj.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je naredio svojoj vojsci da poštuju primirje 6. i 7. januara. Ipak, uprkos toj najavi danas su nastavljeni topovski napadi.


- Da bi se prekid vatre smatrao valjanim, mora postojati potpuni prekid vojnih napada. Mora doći do povlačenja (ruskih) trupa i njihove vojne opreme s ukrajinskog teritorija - naveo je Borelj i dodao:

- U nedostatku takvih konkretnih akcija, jednostrani prekid vatre izgleda kao pokušaj Rusije da kupi vrijeme kako bi pregrupirala svoje trupe i pokušala obnoviti teško narušeni međunarodni ugled.

Borelj je reagirao i na rusku propagandu koja za globalni skok cijena hrane i energenata krivi evropske sankcije što posebno kažnjava Afriku.

- To je potpuna neistina. Ruska vojska je ta koja je uništila silose za žito, koja je uništila polja i posijala mine, uništila ceste i blokirala luke u Ukrajini - poručio je šef diplomatije Evropske unije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.