POTROŠENI RESURSI

Bivši FSB-ovac: Rusija je već izgubila, rat će trajati najmanje mjesec dana

Girkin je rekao da je ruska pobjeda u Bahmutu i dalje "jako daleko" te je predvidio da će rat trajati još najmanje mjesec dana

Rat u Ukrajini. Facebook

D. H.

8.1.2023

Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina možda su već izgubile ključnu bitku u Ukrajini, izjavio je u nedjelju bivši ruski vojni komandant. Borbe su i dalje koncentrirane na jugoistočnu Ukrajinu i grad Bahmut, koji je mjesecima poprište nekih od najintenzivnijih bitki u ratu.

Ruske trupe u toj regiji predvodi grupa Wagner, privatna vojna snaga koju je osnovao Putinov saveznik Jevgenij Prigožin, a koju se naširoko optužuje za teška kršenja ljudskih prava i napade na civile. Borbe u Bahmutu, gdje se nalaze rudnici koji sadrže strateške resurse, uključujući sol i gips, nastavile su se tokom vikenda. Čini se da je Rusija napredovala u obližnjem Soledaru, a ruski vojni stručnjaci sugerirali su da bi Rusi tamo mogli okružiti ukrajinsku vojsku.


Pobjeda "jako daleko"

Ipak, ni taktička pobjeda u Bahmutu možda neće preokrenuti tok rata u korist Kremlja, izjavio je Igor Girkin, bivši ruski komandant, poznat po svojoj ulozi u ruskoj operaciji na Krimu 2014. godine i ulozi koju je odigrao u rušenju putničkog aviona Malaysia Airlinesa. Girkin, poznat i kao Strelkov, na Telegramu je napisao da su Putinove trupe već izgubile u strateškom smislu.

Girkin je rekao da je ruska pobjeda u Bahmutu i dalje "jako daleko" te je predvidio da će rat trajati još najmanje mjesec dana. Čak i ako Rusija postigne taktičku pobjedu, rekao je da bi to i dalje bio strateški gubitak jer bi potrošeni resursi više značili za druge mete u Ukrajini.


"Bacili smo najbolje trupe"

"Čak i ako naše trupe izvedu taktičku pobjedu, strateški smo već izgubili jer smo ponovo bacili najbolje snage i sredstva na nedostojan cilj", napisao je Girkin.

Dodao je da je Glavni stožer Oružanih snaga Rusije u velikoj mjeri kriv što je naredio invaziju, ali da skupina Wagner također dijeli krivnju jer je dopustila da se njezine trupe koriste u ovoj borbi.

- Komandant koji dopušta da se njegovi vojnici troše tako nevješto i besplodno (čak i postupajući po naredbama) ne može se ni u kojem slučaju smatrati dobrim vojskovođom - napisao je.


Sukob unutar ruskog vodstva

Kako se sukob nastavlja, napetosti zbog Bahmuta rastu unutar ruskog vodstva. Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), think tanku sa sjedištem u SAD-u, skupina Wagner pokušala je okriviti rusko Ministarstvo obrane za svoj spori napredak u bici.

U intervjuu za ruske državne medije Prigožin je navodno rekao da su se vojnici skupine Wagner jako namučili da prođu pokraj ukrajinskih linija "zbog nedovoljne količine oklopnih vozila, streljiva i zaliha granata od 100 mm", izvijestio je ISW. Girkin, koji je sve kritičniji prema vodstvu Moskve, rekao je jučer da se vodstvo u Kremlju podijelilo oko invazije nakon vijesti da je Prigožin optužio oligarhe za diskreditaciju Wagner grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.