JAČI ODBRAMBENI SISTEMI

Ukrajinska vojska priprema se za mogući novi ruski napad na Kijev

Na samom početku ruske invazije u februaru prošle godine, ukrajinske snage odbile su napredovanje ruskih jedinica iz Bjelorusije prema Kijevu

Razrušeni Kijev. AP Photo / Renata Brito

S. S.

10.1.2023

Ukrajinska vojska priprema se za mogući novi napad ruske kopnene vojske iz Bjelorusije na Kijev.

Zbog toga su već pripremljeni ili pojačani odbrambeni položaji na sjeveru zemlje, rekao je danas general-pukovnik Oleksij Pavljuk, odgovoran za odbranu Kijeva.

Kolona duga više kilometara

- Kako bi se spriječilo brzo napredovanje ruskih tenkova, postavljena su šira minska polja na svim područjima po kojima se mogu kretati tenkovi - rekao je.

Na samom početku ruske invazije u februaru prošle godine, ukrajinske snage odbile su napredovanje ruskih jedinica iz Bjelorusije prema Kijevu.

Ruska kolona tenkova i oklopnih transportera duga više kilometara razbijena je u gustim šumama sjeverno od Kijeva i prisiljena na povlačenje.

Vojni analitičari smatraju da Bjelorusija neće napasti

Ukrajinsko vodstvo boji se novog napada ruske vojske, koja već nekoliko sedmica raspoređuje snažnije jedinice u Bjelorusiji duž granice s Ukrajinom.

Vojni analitičari još ih ne smatraju dovoljno snažnima za napad, no već jačaju ukrajinske snage koje se preusmjerava s drugih sektora fronta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.