PUTINOVI SAVEZNICI

Zelenski oduzeo državljanstvo četvorici političara, među njima i Medvedčuk

Ako narodni zastupnici odluče služiti ne narodu Ukrajine, već ubicama koji su došli u Ukrajinu, naše će akcije biti primjerene, poručio je Zelenski

Zelenski: Kazna za Putinove saveznike. Screenshot

E. Ć.

11.1.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, među kojima je i prokremaljski političar Viktor Medvedčuk.

- Odlučio sam ukinuti državljanstvo četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka - rekao je Zelenski.

Inače, Medvedčuk, ukrajinski oligarh i blizak saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, je prošle godine prebačen u Rusiju na temelju sporazuma o razmjeni zatvorenika.


- Ako narodni zastupnici odluče služiti ne narodu Ukrajine, već ubicama koji su došli u Ukrajinu, naše će akcije biti primjerene - poručio je ukrajinski predsjednik.

Što se Medvedčuka tiče, on je bio na čelu zabranjene proruske stranke "Opoziciona platforma - Za život". Bio je suočen s optužbama za izdaju. I Kozak i Kuzmin su bili izabrani u ukrajinski Parlament kao članovi Medvdčukove stranke. SAD su uvele sankcije Kozaku prošle godine zbog širenja ruskih dezinformacija.

I Derkač je bio sankcionisan od Vašingtona, jer je optužen u Sjedinjenim Američkim Državama za pranje novca i kršenje sankcija. Također, bio je optužen za pomaganje Rusiji u uplitanje američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.