RAT U UKRAJINI

Iako tvrde da su zauzeli Soledar: Rusija imenovala novog komandanta u Ukrajini, smijenjen brutalni "general Armagedon"

Zelenski ismijao ruske tvrdnje o zauzimanju grada u blizini Bahmuta

Gerasimov: Naslijedio Surovikina. Twitter

E. Ć.

12.1.2023

Rusija je imenovala novog komandanta, dan nakon što je zloglasna grupa plaćenika Wagner objavila da je zauzela rudarski grad Soledar na istoku Ukrajine.

Šef Wagnerovaca Jevgenij Prigožin objavio je i fotografiju sa vojnicima, tvrdeći da se nalaze u gradu soli, nedaleko od Bahmuta, gdje se vode žestoke bitke. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) je ismijao njegove tvrdnje navodeći kako se ruski njeni propagandisti prave da je Soledar njihov.






Minsitar odbrane Rusije Sergej Šojgu za načelnika Glavnog štaba je imenovao Valerija Gerasimova na mjesto degradiranog generala Sergeja Surovikina, poznatog kao "general Armageddon", koji je u oktobru imenovan da vodi invaziju na Ukrajinu.

Nakon što je Surovikin imenovan glavnim komandantom za invaziju u Ukrajini, brojni mediji prenijeli su priču o "generalu Armageddonu", navodeći kako se radi o brutalnom vojniku koji je jako blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.




Inače, nakon što je Jevgenij Prigožin, šef Wagnera, objavio da je zauzet Soledar, strani mediji su, pozivajući se na tu tvrdnju, naveli kako su Rusi napravili najveći uspjeh u ratu još od ljeta. 

Prigožin je objavio kako je u osvajanju Soledara ubijeno 500 Ukrajinaca.

- Želim potvrditi potpuno oslobađanje i čišćenje teritorija Soledara - rekao je Prigožin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.