SVJEDOČENJE

Šokantno priznanje: Čak su i Zakerbergu ukradeni podaci

24sata.hr

11.4.2018

Mark Zakerberg (Zuckerberg) u srijedu ponovno svjedoči pred američkim Kongresom.

Današnja "vruća tema" je oglašavanje i Facebookovo praćenje korisnika, čak i aktivnosti onih koji nemaju profil na toj društvenoj mreži.

Na pitanje zastupnika što bi se dogodilo s tržištem oglašavanja kada oglasi ne bi bili bazirani na korisničkim podacima, odnosno interesima korisnika, Zakerberg je rekao da na taj način - svi gube.

Drugo pitanje bilo je ko kontrolira "virtualno ja". Članovi Kongresa smatraju da ukoliko se podaci korisnika prodaju oglašivačima, ni sami korisnici ne posjeduju svoje podatke.

Šef Facebooka objasnio je kako je riječ o nesporazumu jer Facebook nikome ne prodaje podatke te da korisnici imaju potpunu kontrolu nad njima, kao i da sa svojim podacima mogu raditi što žele. Objasnio je da se podaci koriste u svrhu oglašavanja jer omogućuju da se oglasi prikazuju pravim ljudima, odnosno onima koje bi mogli zaista zanimati.

Kao i jučer, Zakerberg se i danas susreo s pitanjima diskriminacije, pogotovo vjerskog i religijskog sadržaja. Priznao je da Facebook radi greške ponekad te da to moraju popraviti, no napominje da se na par medijski popraćenih primjera ne može osuđivati cijeli sistem promjene sadržaja.

Zastupnica iz Kalifornije napala je šefa Facebooka. Napomenula je da je šteta koja je napravljena demokraciji nepopravljiva te upitala ga jesu li i njegovi podaci prodani malicioznim organizacijama.

Zakerberg je odgovorio potvrdno.

Cambridge Analytica koristila je i podatke šefa Facebooka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.