BIH

Na ulazu u partizansko groblje Hranjen kod Goražda otvorena hair-česma

Unutar nje postavljena je i fotografija Zaima Imamovića, komandanta 1. drinske udarne brigade

A. Bajramović

Al. B.

15.10.2018

Na Hranjenu iznad Goražda otvorena je hair-česma, izgrađena u znak sjećanja na sve pripadnike ARBiH poginule u odbrani domovine, a posebno učesnike operacije "Krug", kojom je u avgustu 1992. godine oslobođena lijeva obala Drine. 

Unutar nje postavljena je i fotografija Zaima Imamovića, komandanta 1. drinske udarne brigade i idejnog tvorca operacije tokom koje je srpska vojska doživjela najveći poraz u prvoj godini rata.

Ibro Mujagić bio je jedan od učesnika operacije koja je predstavljala kontraofanzivu ARBiH nakon što je četiri mjeseca grad bjesomučno granatiran, a civili bili svakodnevno izloženi snajperima. 

- Bio sam sa svojim drugovima, braćom, saborcima. Sjećam se da je ovo bilo zloglasno uporište, a uzeli smo ga sad pa sad. I onda je išlo redom, Motka, Golo brdo, Vranovina, Jabuka, pa sve do Goražda. Ja mislim da je to najveća akcija u BiH. Nikada više četnik ovdje nije došao – kaže Mujagić.

Izgradnju hair-česme inicirali su stanovnici MZ Osječani, kandidirala Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, a finansirali Ministarstvo za boračka pitanja BPK i građani.

- Pomagao je i narod, i donacije, i Ministarstvo, tako da smo to napravili. Dva kilometra smo vodili vodu. Ovdje je prije bila partizanska voda, pa je to u ratu uništeno i mi smo došli na ideju da to obnovimo – kazao je Salko Turković, predsjednik MZ Osječani.

Prema riječima ministra za boračka pitanja BPK Goražde Eniza Halilovića, Ministarstvo je za ovu namjenu izdvojilo oko 3.000 KM.

Oskrnavljen partizanski spomenik

Nakon izgradnje hair-česme na Hranjenu, na ulazu u partizansko groblje u kojem počivaju oslobodioci Goražda iz 1942. godine, reagiralo je Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde, koje je zatražilo njeno izmještanje i kažnjavanje odgovornih za skrnavljenje jednog od najznačajnijih spomenika iz perioda NOB-a. 

Nakon što su se uvjerili da je objekt izgrađen na dijelu postojećeg kompleksa, predstavnici Udruženja su od odgovornih službi dobili informaciju da nije izdata nikakva dokumentacija potrebna za gradnju.


A. Bajramović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.