SVEČANOSTI

Prijateljstva sa kolegama i hiljadama junaka mojih priča ničim se ne mogu platiti

Slavko Klisura. Avaz

Piše: Al.B

30.12.2018

Novinari u Goraždu prekinuli su svoje svakodnevne obaveze kako bi obilježili značajan jubilej svog kolege Slavka Klisure. 

Dugogodišnji novinar, urednik, ali i pjesnik, humanista, čovjek proslavio je 40 godina svog prisustva u novinarstvu, poslu koji, kako kaže, kao i onaj rudarski, donosi hljeb sa sedam kora. 

Davne 1974. upisao je studij žurnalistike, te postao prvi novinar sa fakultetom iz Goražda. Prvi tekst uradio je za tadašnje „Naše dane“. 

- Na žalost tog časopisa danas više nema, a otvarao je vrata svima koji su studirali novinarstvo. Dobio sam prvi zadatak da napišem priču o djeci koja se kače za tramvaje. Skontao sam da mi je najlakše uraditi tu priču tako što ću se i ja zakačiti za tramvaj. Malog Damira na tramvaju pitao sam zašto se kači, a on je odgovorio „Nemam para. A što se ti kačiš“ – sjeća se Klisura.


Radio je i za Radio Sarajevo 202, TV Sarajevo, a po povratku u Goražde 1978. godine zaposlio se u Radio Goraždu, gdje je prošao pozicije od novinara, urednika informativno – političkog programa do urednika radija. Danas je urednik lista „Glas Goražda“. Radio je u novinama, radiju i televiziji, a svaki od medija donio je poseban izazov.

- Kažu da je posao novinara iza rudarskog, po težini i posljedicama. Osim što me donekle „hercika“ iznevjerila, drugih posljedica još nemam. Za sve ove godine najdraža su mi prijateljstva koja sam stekao sa kolegama ali i hiljadama onih o kojima sam pravio priče. To je blago koje se ničim ne može mjeriti. U novinarstvu je kruh sa sedam kora ali ga ja ne bih mijenjao nizašta. S druge strane najteže trenutke doživio sam tokom agresije kada sam za „Mariborsku večer“ pisao priče o ljudima, njihovim sudbinama i tragedijama u ratu – dodaje Klisura.

Među prvima jubilej su mu čestitali mališani iz Goražda, djeca kojoj je posvetio stotine svojih stihova i napisao desetine pjesama koje su osvajale nagrade na festivalima. Zahvaljujući Slavku još uvijek traje festival dječije pjesme u Goraždu. Slavkovi stihovi ispisani su i na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda, a njegova pjesma „Snivaj Goražde“ nezvanična je himna ovog grada.

– Ona je nastala 1978. godine i traje 40 godina. Prvi put je izvedena u dokumentarnom filmu o Goraždu „Grad na dlanu“. Muziku je napisao i pjevao Edin Bukovica. Kasnije je aranžman uradio Samir Obarčanin i onda je ta pjesma iz naših ruku i srca otišla u škole i horove i postala himna. S radošću kažem da ćemo 26. januara imati promociju CD-a sa tom pjesmom – pojašnjava Klisura.

Amaterski se bavi slikarstvom, a kroz pozorišta KUD „Lola“ u Sarajevo, „Slaviša Vajner Čiča“ u Vitkovićima i amatersku pozorišnu scenu u Goraždu imao je 17 uloga u predstavama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.