KANTONI

Goražde: Pregovori o uspostavi vlasti u BPK vraćeni na početak

SDA pozvala SDP, DF i Našu stranku na razgovore o mogućim koalicijama

Skupština BPK. Al. B.

Al. B.

25.1.2019

Kantonalni odbor SDA Goražde usvojio je odluku da se započnu pregovori sa svim strankama u Skupštini BPK Goražde, a pregovarački tim ove stranke večeras je uputio poziv SDP-u, Demokratskoj fronti i Našoj stranci.  

Sastanak na kojem bi se trebalo razgovarati o uspostavi vlasti u BPK zakazan je za ponedjeljak u 17 sati.

Kako saznajemo, grupacija lijevih i građanskih partija, čiji poslanici u Skupštini BPK čine manjinski Građanski blok, odlučila je da na ovim pregovorima nastupi zajednički.

Uprkos činjenici da SDA, sa SBiH i Liberalnom strankom, ima većinu od 13 od ukupno 25 poslanika u skupštini, uspostava vlasti u ovom kantonu na čekanju je zbog blokade u Klubu Bošnjaka u kojem SDA sa partnerima, i Građanski blok imaju po 9 poslanika.

Dio poslanika SDA zbog prijašnjih ucjena partnera iz LS u Vladi u tehničkom mandatu, nije zadovoljan načinom na koji su trošena sredstva iz budžeta ministarstava koja su predvodili kadrovi ove stranke, posebno kad su u pitanju transferi pojedinim udruženjima prije predizborne kampanje.

Zbog toga ne bi imali ništa protiv da liberali u naredne četiri godine odu u opoziciju.

Poslanici Građanskog bloka, kako saznajemo, također nisu zainteresirani za ulazak u koaliciju čiji bi dio bila i Liberalna, ali ni Stranka za BiH, koja je nakon izbora započela razgovore sa Građanskim blokom, a potom promijenila stranu.

Izuzetak je Naša stranka, koja je donijela odluku da neće u vlast sa nacionalnim strankama.

Uprkos tome što je Skupština zasjedala i što je skupštinsku većinu najprije imao Građanski blok, a potom SDA, LS i SBiH, tri mjeseca nakon izbora proces konstituiranja vlasti u BPK Goražde praktično je vraćen na početak. A ishod pregovora niko ne može prognozirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.