UMJETNICI Slika uljanim bojama i crta zanimljive karikature

Doktor koji u slobodno vrijeme stetoskop zamijeni fotoaparatom

Dvije decenije nakon odlaska s Kosova, mural iz djetinjstva u porodičnoj kući u Prizrenu, izaziva suze

Al . B.
21.02.2019 13:54

Prošle su dvije decenije otkako je doktor Baškim Bajrami iz rodnog Prizrena stigao u Goražde, ali na svako spominjanje zavičaja njegove oči zasuze, a glas zadrhti. 

Nakon završetka Medicinskog fakulteta u Prištini radio je u Službi hitne medicinske pomoći u Prizrenu, jedno vrijeme bio i šef, ali zbog rata je morao otići, najprije u Priboj, a potom u Goražde, gdje se dodatno usavršio i obrazovao i radi kao specijalista porodične medicine. 

- Sjećam se iz djetinjstva jedne slike, murala u našoj sobi u Prizrenu koji je uradio moj najstariji brat. Bila je to slika igrača šote i toga se sjećam s ponosom. Sada sam u Goraždu, ovdje živim s porodicom i drago mi je što sam u ovom lijepom gradu i s dobrim ljudima – kaže Bajrami. 

U slobodno vrijeme stetoskop zamijeni fotografskim aparatom i svaki slobodan trenutak koristi za fotografiranje. Radi i grafike, slika uljanim bojama i crta zanimljive karikature, jer ljubav prema umjetnosti dio je porodice Bajrami. Tri grada nosi u srcu i njihove ljepote nastoji ovjekovječiti. Fotografije zidina prizrenskog starog grada Kaljaje, panorame Drine i Goražda, te motivi sarajevske Baščaršije i Sebilja, jednog dana bit će dio monografije za koju priprema materijal. 

- Imam želju da uradim jednu monografiju Goražda, Prizrena i Sarajeva. Za sada ono što uradim pokazujem na društvenim mrežama. A ako me pitate koje fotografije su mi najdraže, isto kao da bih morao birati koje dijete najviše volim. Sve su mi drage – kaže Baškim Bajrami.

Komentari

NA VRH