GORAŽDE

Zbog neozbiljnosti ispaštaju pacijenti

Prethodni projekt išao u pogrešnom smjeru pa se krenulo ispočetka

Predstavnici vlade i zdravstveni radnici. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

28.11.2019

Okončana je izrada idejnog, ubrzo počinje izrada glavnog projekta prostora Dijaliznog centra u Goraždu, dok je istovremeno osiguran i dio opreme neophodan za početak njegovog rada, te dogovoren način edukacije kadrova. Ovo je istaknuto na konferenciji za novinare Vlade BPK Goražde i menadžmenta Kantonalne bolnice, u čijem objektu će se adaptirati prostor za hemodijalizu.

Veliki značaj

- Pored historijskog projekta putnog povezivanja Sarajeva i Goražda, uspostava Dijaliznog centra nije manje važna – kazala je premijerka Aida Obuća.

Predstavnici vlade i zdravstveni radnici istakli su kako je priča o uspostavljanju centra započeta u mandatu prethodne vlade, ali da je mnogo toga bilo neozbiljno planirano, pa i to da se hemodijaliza odvija na četvrtom spratu bolnice, što ni pravilnik ne dopušta.

U sklopu Kantonalne bolnice bit će preuređen prostor. A. Bajramović

- Taj projekt je išao u pogrešnom smjeru pa su ranije odluke stavljene van snage. Krenuli smo ispočetka – istakao je ministar zdravstva Eniz Halilović.

Nabavka po jednog aparata za hemodijalizu do sada je kupila Ambasada Kine u BiH, a kupovinu dodatnih su obećali Vakufska direkcija IZ u BiH, „BH Telecom“ i Gradska uprava Sarajevo.

Dobili saglasnost

– Dobili smo saglasnost Kliničkog centra u Sarajevu da edukacija našeg kadra može početi – kaže direktorica KB Goražde Nermina Kamenica.

S obzirom na to da se vozilo za prijevoz pacijenata na hemodijalizu već kvarilo i zaustavljalo na pola puta do Sarajeva, od ambasada prijateljskih zemalja zatražena je pomoć u nabavci novog.  

Za dovršetak projekta bit će potrebna saglasnost Gradskog vijeća jer ulaz mora biti odvojen od sadašnjeg, a očekuje se i izdavanje građevinske dozvole za izvođenje radova na rekonstrukciji prostora.


Oprema i uštede

Od aprila do danas Vlada je odobrila 165.000 KM za specijalizaciju kadrova i nabavku opreme u Kantonalnoj bolnici. Istovremeno, bolnica pokušava racionalizirati troškove liječenja uvođenjem programa operacija koje su se obavljale u drugim ustanovama.

- Već je izvršeno desetak operacija prostate, katarakte, ortopedskih i operacija štitne žlijezde. To je velika ušteda za Zavod zdravstvenog osiguranja, jer naši pacijenti ne moraju ležati u drugim centrima – pojašnjava Kamenica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.