PORAZNA STATISTIKA

Samo u ovoj godini boravište u BPK odjavilo 330 osoba

Od januara do avgusta 2019. godine umrlo 217 osoba, dok je u istom periodu rođeno samo 126 djece

Aldijana Smailhodžić. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

3.12.2019

Samo u prvih 11 mjeseci ove godine 330 osoba odjavilo je prebivalište u BPK Goražde. Ovi podaci Sektora za administraciju MUP-a BPK Goražde, sadržani u odgovoru na jedno vijećničko pitanje, potvrđuju ono što Goraždani primijete svakodnevno, da se broj njihovih sugrađana rapidno smanjuje. 

Istovremeno, od januara do avgusta 2019. godine u BPK je umrlo 217 osoba, dok je u istom periodu rođeno samo 126 djece. Na inicijativu vijećnice Aldijane Smailhodžić (Naša stranka) Gradsko vijeće Goražde usvojilo je zaključak da se zakaže tematska sjednica posvećena zabrinjavajućem trendu odlaska ljudi. 

Prema njenim riječima, sjednica čije je održavanje zatražila sa drugim kolegama vijećnicima, trebala bi se održati u narednih 60 dana, a na nju bi trebali biti pozvani i članovi Vlade i Skupštine BPK Goražde. 

- Mi vidimo da odlaze ljudi, da nas preko noći nestaje. S kim god pričate na tu temu saznaćete da odlazi ili planira otići zato što ne vidi bolju budućnost, ne vidi pespektivu i da će sutra ovdje nešto biti bolje, pa da se bar ima čemu nadati. Mi nemamo nikakvih pronatalitetnih mjera, politika. Predlagala sam Gradskom vijeću da se uradi socijalna karta stanovništva, da na bilo koji način učinimo nešto da pomognemo nezadovoljnim građanima, onima koji nemaju, da se ljudima koji ne mogu da upišu svoju djecu u vrtiće bar to na neki način subvencionira. Moramo pokazati da nam je stalo do ovog naroda pa ako zaustavimo jednu porodicu da ne ode odavde bio bi uspjeh – kaže Smailhodžić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.