SKUPŠTINA BPK GORAŽDE

Zatražena i reakcija visokog predstavnika Valentina Incka

Očigledno je da opozicija pokušava napraviti većinu, ali mi im preporučujemo da to ne rade blokadama, kazao je Mirsad Žuga, predsjednik Kluba poslanika SDA

Skupština BPK Goražde. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

9.2.2021

Poslanici većine u Skupštini BPK Goražde pozvali su svoje kolege iz opozicije da poštuju odluke skupštinske većine i ne kriju se iza vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda, čime blokiraju institucije BPK.


Mehanizam zaštite

Na konferenciji za novinare oni su pozvali nadležne institucije da preispitaju sve eventualne koruptivne radnje, ali i da utvrde ko i po čijem nalogu vrši nezakonito prisluškivanje i snimanje razgovora i plasira ih u javnost.

Podsjetimo, nakon što je prilikom kandidiranja dnevnog reda iskorišten mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, poslanici aktuelne većine sazvali su novu vanrednu sjednicu i smijenili dopredsjedavajuću Skupštine Editu Velić i ministricu unutrašnjih poslova Nizamu Rišljanin, a na njihove pozicije imenovali Aidu Sirbubalo i Nermina Karišika. S obzirom da ove odluke ne smatraju važećim, Rišljanin i Velić ne žele odstupiti sa pozicija, tako da BPK trenutno ima dva ministra unutrašnjih poslova i dvije zamjenice predsjedavajuće Skupštine.

Vitalni nacionalni interes

- Očigledno je da opozicija pokušava napraviti većinu, ali mi im preporučujemo da to ne rade blokadama. Ako imaju većinu mi ćemo se povući i neka oni donose odluke. Mi želimo da u utorak usvojimo budžet, da kanton, socijalna davanja, sve što je vezano za budžet, funkcioniše – kazao je Mirsad Žuga, predsjednik Kluba poslanika SDA.

O navodnoj zloupotrebi mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini BPK, Hajdar Drljo, pisao je OHR-u zatraživši reakciju visokog predstavnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.