SRAMOTNO

Pored spomenika “Ledena kolona” na Grebku ostavljene životinjske kosti

U šadrvanu koji je dio spomeničkog kompleksa u izgradnji, javili su nam mještani, nepoznate osobe odložile su više desetina kilograma životinjskih kostiju, hljeba i ostale hrane

Ružan prizor na Grebku. Avaz

Piše: Al.B.

19.1.2022

Ružne prizore u neposrednoj blizini spomenika “Ledena kolona” na Grebku zatekli su danas stanovnici ovog dijela općine Foča u FBiH. U šadrvanu koji je dio spomeničkog kompleksa u izgradnji, javili su nam mještani, nepoznate osobe odložile su više desetina kilograma životinjskih kostiju, hljeba i ostale hrane. Prizor je strašan s obzirom da su veći dio odbačene hrane razvukli po cijelom platou.

Spomen – obilježje “Ledena kolona” na Grebku izgrađeno je u znak sjećanja na patnje stanovnika opkoljenog Goražda, koji su tokom 1992. i 1993. godine iz opkoljenog Goražda, preko linija fronta, kroz minska polja, zasjede, visok snijeg, pješačili do Grebka kako bi se u svoj grad vratili sa minimalnim zalihama hrane, lijekova i municije.

Desetine hiljada ljudi prošlo je teško prohodnim šumskim stazama, a stotine ih je na tom putu poginulo ili umrlo od hladnoće i gladi. Spomen-obilježje, otkriveno u avgustu 2013. godine, trebalo je predstavljati samo dio budućeg spomen kompleksa. Međutim, do sada izgrađeno prepušteno je vandalima, lopovima i nebrizi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.