HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR "Mikačića kuća" postaje prepoznatljivi dio centra

Radovi na poznatom stambeno-poslovnom objektu

M. SMAJKIĆ

10.5.2016

Proteklih dana privedeni su kraju radovi na postavljanju termofasade na stambeno-poslovnom objektu poznatijem kao „Mikačića kuća“ te farbanju završnog sloja.

Nadogradnja sprata

Kako nam je jučer rečeno iz Gradske uprave Mostara, koja finansira projekt u ukupnoj vrijednosti od 1,2 miliona KM, skoro su ugrađeni vanjski otvori, vrata i prozori, a izvode se i završni radovi u stubištu zgrade te postavljaju vanjski priključci za komunalne instalacije.

Prema projektu, u prizemnom dijelu su predviđeni poslovni, a na spratovima stambeni dio. 

- U zgradi je projektirana nadogradnja trećeg sprata s ukupno deset stanova, čija površina odgovara površini stanova nosilaca stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br. 1., poznatije kao „Ćiro“, a koja se ne planira obnavljati - rečeno je iz Gradske uprave.

„Mikačića kuća“ je do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića. 

Kada u potpunosti bude obnovljen, ovaj stambeno-poslovni objekt, izgrađen između 1878. i 1901. godine, trebao bi ponovo biti dio urbane prepoznatljivosti uže gradske jezgre Mostara.

Sudski spor

Inače, ugovor za rekonstrukciju ''Mikačića kuće'' napravljen je još 2008. godine, ali je zbog višegodišnjeg sudskog spora, odnosno žalbe i kasnije tužbe od poduzeća „Velmos Company“ obnova bila zaustavljena. Kantonalni sud u Mostaru je 19. septembra 2009. odbacio tužbu kao neutemeljenu, a radovi na obnovi su tako nakon godina zastoja nastavljeni.

Budžetska stavka

Izvođač radova je građevinsko preduzeće „Hering“. U budžetu za 2015. bila je predviđena stavka ''Sudjelovanje u sufinansiranju ratom devastiranih zgrada'' u iznosu od 850.000 KM, a koja se između ostalog odnosila i na obnovu zgrade na Bulevaru br. 1,3,5, poznatija kao „Mikačića kuća“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.