HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Hitno poduzeti mjere na suzbijanju prosjačenja

Vlasti odlučne uhvatiti se ukoštac s gorućim problemom

M. SMAJKIĆ

4.8.2016

Nakon posljednje sjednice Kantonalne skupštine, održane protekle sedmice, čini se da su se vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučile uhvatiti ukoštac s prosjačenjem, gorućim problemom u Mostaru, ali i u Neumu, te Međugorju.

Sizifov posao

 Pogotovo se na sjednici ukazivalo na to da je prosjačenje, koje je najviše izraženo tokom ljetnih mjeseci, odnosno za vrijeme turističke sezone, postalo, izgleda, biznis, čije su žrtve, najčešće, djeca.

Tako Mostarci svakodnevno svjedoče užasnim slikama dječice koja uz kutije za novac spavaju na vrelom asfaltu na temperaturama od 40 i više stepeni ili s „opremom“ za pranje vjetrobranskih stakala „rade“ na najfrekventnijim raskrsnicama.

Kako se, zapravo, teško nositi sa problemom prosjačenja, skupštinskim zastupnicima je pojasnio ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda, koji naglasio da policija skoro svakodnevno po tom pitanju radi Sizifov posao zbog loših zakonskih rješenja.

 - Prosjačenje je problem šire društvene zajednice, jer policija sama teško da to može riješiti. Jer, u pravilu niko od te djece ili žena neće otkriti svoje „šefove“, a s druge strane jedina organizacija u Mostaru koja ima kapacitete na bazi dnevnog smještaja te djece koju mi sklonimo s ulice je „Altruist“ - kazao je Bevanda.

Također, on je upozorio da je Mostar zbog činjenice da Grad već nekoliko godina provodi projekt „Stambenog zbrinjavanja Roma“ postao mamac za Rome iz cijele BiH.


Veliki broj Roma je pohodio Mostar, uglavnom, tokom turističke sezone, ali sada, nakon izgradnje brojnih stanova, mnogi od njih ostaju i van sezone.

Stoga, skupštinski zastupnici su usvojili zaključak kojim se Vlada HNK zadužuje da u saradnji s drugim nadležnim institucijama hitno i neodložno pristupi poduzimanju mjera na suzbijanju prosjačenja i sličnih djelatnosti na području Mostara i drugim općinama HNK, uključujući predlaganje izmjena i dopuna postojećih zakonskih rješenja. 

Pokrenuti istragu

Također, u zaključku je navedeno da je MUP HNK, u saradnji s drugim institucijama, dužan pokrenuti istragu protiv organizatora prosjačenja, kao i zakonske procedure za njihovo sankcioniranje.

Neosposobljeni centri

- Morat će se po hitnim procedurama raditi na izmjenama zakona. Osnovni problem je s djecom koja prosjače, jer centri za socijalni rad nisu osposobljeni odnosno nemaju mogućnost zadržavanja te djece u uređenim prostorijama, opremljenim za njihov boravak - rekao je predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.