HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: 19 godina umjetnost spaja i okuplja mostarsku omladinu

Muzički centar "Pavarotti" proslavio rođendan

M. HODŽIĆ

23.12.2016

Prije 19 godina slavni italijanski tenor Lučano Pavaroti (Luciano Pavarotti) djeci i mladima Mostara poklonio je Muzički centar, izgrađen i opremljen prema svjetskim standardima, na temeljima nekadašnje školske zgrade na Luci.

Te poratne 1997. godine ovaj objekt, izgrađen u cilju da spaja mostarsku omladinu i okuplja ih zbog umjetnosti, za porušeni Mostar značio je više od same zgrade, predstavljao je novu nadu za bolje sutra. 

Mjesto slobode

Tako je kroz ovu kulturnu ustanovu, koja s ponosom nosi ime svog dobrotvora i donatora, do sada, bez obzira na vjeru i naciju, prošlo na hiljade mladih s područja Mostara i Hercegovine, koji su pohađali ili još pohađaju školu gitare, baleta, animiranog filma i modernog plesa, likovne radionice ili su dio hora „Pavarotti“. 

Elvedin Nezirović, direktor Centra, istakao je da je ova zgrada bila i ostala mjesto slobode i tačka u kojoj se spajaju i premrežavaju naše i svjetske kulture.

- Svih ovih 19 godina uvijek smo bili spremni da spajamo i promoviramo pozitivne vrijednosti. Toliko programa i aktivnosti se nakupilo da bi bilo suludo uopće govoriti šta „Pavarotti“ predstavlja za Mostar. Izdvojit ću dva krucijalna projekta nastala pod našim krovom, festivale „Mostar Blues&Rock“ i „Gitarijada“, koji svake godine privuku veliki broj mladih iz BiH i regije - kazao je Nezirović. 

Svijet umjetnosti 

Mili Tiro, direktor "Mostar Blues&Rock Festivala“, naglasio je da je Centar, uprkos svim poteškoćama s kojima se suočava, uspio zadržati kurs koji je Pavaroti postavio, a to je edukacija djece i mladih i njihova inicijacija u svijet umjetnosti.

Brojni učesnici 

Svečanost obilježavanja godišnjice, na kojoj su nastupili brojni učesnici iz Centra, škola, vrtića i plesnih studija, otvorio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, a obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Ljubo Bešlić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.