HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Trebinje: U Stari grad automobilom može ući samo šestero ljudi

Klip koji sprečava ulaz u Stari grad je pod videonadzorom

P. M.

21.2.2018

Na ulazu u trebinjski Stari grad odnedavno se ne mogu koristiti stari daljinski upravljači koji su služili za spuštanje klipa prilikom ulaska odnosno izlaska iz najstarijeg gradskog jezgra. 

Prema riječima Janje Ćapin, načelnice Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, novi sistem je u probnoj funkciji do kraja ovog mjeseca, nakon čega će biti pušten u rad.

- Pravo da automobil parkiraju unutar zidina Starog grada imaju samo oni vlasnici motornih vozila koji imaju garažu ili dvorište u koje može da se uveze automobil, a dobili su dozvolu od Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, kojih je svega šestero. Ostali stanovnici i pravna lica koja imaju prebivalište, odnosno sjedište u Starom gradu i koji imaju motorna vozila, a nemaju mogućnost parkiranja u okviru Starog grada, mogu pod povlaštenim uvjetima kupiti mjesečnu kartu za parkiranje u ulicama u neposrednoj blizini Starog grada - objašnjava Ćapin.

Ćapin: Novi sistem

Za potrebe snabdijevanja ulaz u Stari grad bit će otvoren svakim danom od 7 do 9 sati i od 14 do 16 sati, ali je i u tom periodu zabranjeno zadržavanje i parkiranje vozila na javnim površinama u Starom gradu.

Iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove upozoravaju da će policijski službenici redovno kontrolirati rad i korištenje klipa na ulazu u Stari grad i da će on biti pod videonadzorom.

- Svako lice koje neopravdano zadržava ili zaustavlja motorno vozilo u Starom gradu ili koje nasilno pokuša spustiti ili oštetiti klip bit će prekršajno odnosno krivično gonjeno - ističe Ćapin.

Hitni slučajevi

Za ulaz u Stari grad u hitnim i opravdanim slučajevima, osim u vrijeme kad je klip otvoren, potrebno je nazvati broj 121. Daljinski upravljač od klipa za ulazak u Stari grad imaju i Hitna pomoć, vatrogasci, policija te gradska administracija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.