HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Predstavljeno osam fakulteta i četiri multidisciplinarna studija

Štand Fakulteta humanističkih nauka

M. HODŽIĆ

26.4.2018

Upoznati mlade maturante s ponudom i upisnom politikom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, predstaviti im svih osam fakulteta i četiri multidisciplinarna studija i pomoći u izboru fakulteta i zanimanja bio je osnovni cilj jučerašnje manifestacije „Dan otvorenih vrata“ održane u Kampusu Univerziteta.

Velika posjećenost

Posjeta je bila iznad očekivanja, a nastavnici i studenti Univerziteta su na štandovima svih fakulteta budućim brucošima objasnili uvjete studiranja i pogodnosti koje nudi ova ustanova.

Rijalda Džiho, studentica Građevinskog fakulteta, kazala je da je građevina deficitarno i vrlo traženo zanimanje, kako u BiH tako i svijetu, te da se niko ko upiše ovaj fakultet neće pokajati.

- Tokom studiranja imamo i praksu, imamo i opremljen laboratorij, tako da stječemo praktične vještine, što je za poslodavce vrlo bitno - kazala nam je Džiho.

Na jednom od štandova studenti su promovirali i studij zdravstvene njege. Amar Peco, student prve generacije, kaže da su zdravstveni radnici svugdje i uvijek traženi, tako da je preporučio maturantima da upišu ovaj studij.

- Imamo više smjerova, fakultet je akreditiran u evropskim državama, tako da se s njim može ići na daljnje usavršavanje, a onda i radna mjesta u Evropu i šire - naveo je Peco.

Inovirani planovi

Veldin Ovčina, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta, istakao je da Univerzitet konstantno inovira nastavne planove i programe u saradnji s privrednicima i poslovnim partnerima te da profiliraju kadrove koje traže poslodavci. Poručio je da su vrata Univerziteta otvorena svim mladim maturantima.

Novi projekti

Na „Danima otvorenih vrata“ predstavljeni su i projekti koji su u planu. Alena Huseinbegović, dekanesa Pravnog fakulteta, kazala nam je da planiraju pokrenuti dva nova studija.

- Prvi je kriminologija i sigurnosni studiji, a drugi pravna informatika. Oni bi trebali krenuti od naredne akademske godine -navela je Huseinbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.