NESLAGANJA

Radnici Aerodroma Mostar prijete generalnim štrajkom

Aerodrom Mostar

M.Sm.

22.6.2018

Uposlenici Aerodroma Mostar obustavili su rad na dva sata nakon štrajka upozorenja prije dva mjeseca da bi upozorili na smanjenje plaća, neisplaćene prekovremene sate i noćni rad.

Kako je naveo predsjednik Sindikata Darko Buntić, već sedam godina radnicima se ništa ne isplaćuje po zakonu.

- Primamo plaće, ali znaju nam zakasniti po 15 dana, pa banke onda ljudima koji su u kreditima i minusu blokiraju račune. Mi smo 2015. godine imali 75.000 putnika, 2016. 55.000, 2017. 42.000, da bismo u prvih 6 mjeseci 2018. imali 8.500. Ko je otjerao putnike? Radnici, sigurno, nisu jer mi od njih živimo - kazao je Buntić.

Među njihovim glavnim zahtjevima su i sistematizacija radnih mjesta, plaćanje pripravnosti i isplata jubilarnih nagrada, a ukoliko ne dođe do njihovog ispunjenja, zaprijetio je stupanjem u generalni štrajk.

S druge strane, direktor ovog aerodroma Marin Raspudić je istakao da je četiri puta do sada pozivao Sindikat da potpišu kolektivni ugovor, kojim se, podsjetio je, štite sva prava i obaveze radnika i menadžmenta.

 - Apeliram na Sindikat da shvati kako je veoma teško razgovarati bez kolektivnog ugovora - kazao je Raspudić te dodao da su radnicima plaće redovne. 

Osvrnuo se i na činjenicu da zbog nepostojanja Gradskog vijeća Mostara sjednica Skupštine Aerodroma već četiri godine nije održana.

Raspudić je, također, najavio mogućnost otvaranja novih linija za Skandinaviju i Poljsku, kao i vraćanje italijanskih aviokompanija.


Darko Buntić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.