HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U subotu veslački maraton autohtonim drvenim čamcima na Jablaničkom jezeru

S jednog od prijašnjih veslačkih maratona na Jablaničkom jezeru

M. HODŽIĆ

26.7.2018

Jablaničko jezero ove će subote (28. jula) biti centar pažnje svih zaljubljenika u veslanje. U sklopu manifestacije „Jablaničko ljeto 2018“ Omladinski klub „Pod istim suncem“ u saradnji s Općinom Jablanica organizira tradicionalni veslački maraton od Ostrošca do Donjeg Papraskog. 

 Turistička promocija

Dužina staze od plaže „Vila“ u Ostrošcu do plaže „Peta“ u Donjem Papraskom iznosi 4.210 metara, a trka će se odvijati autohtonim drvenim čamcima kojima se narod ovoga kraja služi više od 50 godina. Dugi su 3,5 metara, dubine 50 centimetara, a posadu čine dva veslača. Najuspješnija posada do sada maraton je završila za 27 minuta i 34 sekunde.

Haris Halilhodžić, izvršni direktor Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, kaže da je osnovni cilj organizacije maratona zapravo turistička promocija Jablanice i čuvenog Jablaničkog jezera, koje je jedna od najvećih atrakcija ovog kraja.

- Smatramo da jezero nije dovoljno iskorišteno po pitanju turizma i ovo je jedan od načina kojima mi želimo da damo doprinos njegovoj promociji. Ovo je 13. veslački maraton na kojem očekujemo do 30 posada. Prijave traju do subote, odnosno samog početka maratona - kazao nam je Halilhodžić.

Naglasio je da je maraton iz godine u godinu sve posjećeniji i da postaje svojevrsna atrakcija Jablaničkog jezera.

Velika posjećenost

- Zaista imamo veliku posjećenost, a to mogu najbolje vidjeti oni koji taj dan prolaze magistralom od Ostrošca do Donjeg Papraskog. Osim onih koji s plaža ispraćaju i dočekuju takmičare, bude tu i veliki broj onih koji sa splavova i privatnih čamaca prate maraton i veslače do cilja - naveo je Halilhodžić.

 Nagrade za najbolje 

Iz Ureda za odnose s javnošću Općine pozvali su građane Jablanice, prekojezerskih sela i naselja uz Jablaničko jezero te goste iz susjednih i drugih mjesta da dođu i proprate ovu prepoznatljivu tradicionalnu manifestaciju i bodre svoje favorite. Za najbolje veslačke ekipe predviđene su i novčane nagrade i to 500 KM za prvo mjesto, 300 KM za drugo i 200 KM za treće mjesto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.