MOSTAR Službena dobrodošlica započela orijentacijskom sedmicom

Na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru upisana 13. generacija, učenici iz 53 zemlje

Učenici se upoznali sa predmetima, programom, životom u rezidencijama, ali i vannastavnim aktivnostima

A. COKIĆ
30.08.2018 06:53

U klupama je i 45 učenika sa područja BiH

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) upisao je u novu školsku godinu 13. generaciju učenika. 

Službena dobrodošlica novoj generaciji učenika započela je orijentacijskom sedmicom kako bi se upoznali sa predmetima, međunarodnim programom, životom u rezidencijama, ali i vannastavnim aktivnostima. U školsku 2018/2019. godinu upisana je nova generacija, u kojoj su 103 učenika iz 53 zemlje te sa područja cijele BiH.

Priznata diploma

- Trenutno imamo 45 učenika sa područja BiH, a svi oni koji žele pohađati Koledž ujedinjenog svijeta, mogu se prijaviti na konkurs, koji bude raspisan svake godine u januaru - istaknula je Adla Velagić-Ćurić, portparol Koledža.

  • Velagić-Ćurić: Prijave u januaru
    Velagić-Ćurić: Prijave u januaru

Učenici koji završe školovanje po ovom programu, mogu se upisati na jedan od 2.000 univerziteta širom svijeta, koji priznaju program međunarodne mature.

Organiziran kurs

Naša misija je doprinos razvoju postkonfliktnog društva tako da naši učenici veoma aktivno učestvuju u lokalnoj zajednici pa smo kroz vannastavne aktivnosti osigurali i kurs lokalnog jezika za strane učenike da bi se lakše mogli uključiti u širu društvenu zajednicu, navela je Velagić-Ćurić.

Profesori na Koledžu su veoma zadovoljni i sretni što im se ukazala prilika da rade s učenicima iz skoro čitavog svijeta.

- Rad s ovim učenicima posebno me ispunjava i ovo je jedno divno iskustvo, kad u jednom razredu imate učenike iz 20 država – kaže Ilvana Čišić, profesorica engleskog jezika i književnosti.

  • Čišić: Divno iskustvo
    Čišić: Divno iskustvo

Dobrodošlica direktora

Učenike je prvog dana dočekao i dobrodošlicu im poželio direktor Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Mark Feltham. U školskoj 2018/2019. godini, UWC Mostar će prema programu međunarodne mature pohađati ukupno 203 učenika iz 73 zemlje.

Srdačni ljudi

  • Baradaran: Spremni pomoći
    Baradaran: Spremni pomoći

Jedan od učenika koji već pohađa Koledž je Moid Baradaran iz Irana.  

- Mostar je lijep grad, poprilično je vruće u odnosu na moju domovinu, ali ovdje žive srdačni ljudi, koji su uvijek spremni da pomognu nama, učenicima - rekao je Baradaran. 

Oglasi

NA VRH