MOSTAR Na području HNK zabilježeno 15 slučajeva oboljelih od morbila

Dvije medicinske sestre hospitalizirane, apelira se na roditelje da vakcinišu djecu

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" zabranjene posjete

M. Sm.
24.05.2019 11:56

Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić"

Foto: M. Sm.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" u Mostaru su zbog morbila na odjelima pedijatrije, ginekologije i za infektivne bolesti zabranjene posjete.

Na Odjelu za infektivne bolesti ove bolnice hospitalizirane su dvije medicinske sestre sa Odjela pedijatrije koje su došle u kontakt s oboljelom djecom, a koje nisu bile vakcinisane.

Kako nam je potvrđeno iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukupno je zabilježeno 15 slučajeva, od čega po jedan na području Konjica i Prozora, a ostali u Mostaru. Svi oboljeli, potvrđeno nam je, spadaju u grupu nevakcinisanih.

- Prvi slučaj je evidentiran 27. aprila, a u posljednjih sedam dana nemamo novoprijavljenih slučajeva. Kod oboljelih, za sada, nema komplikacija - kazao je dr. Erdin Alajbegović, šef ove službe.

Na inicijativu ZJZHNK, održan je sastanak na kojem su predstavnici Zavoda s dr. Goranom Opsenicom, ministrom  zdravstva, rada  i socijalne zaštite HNK, razmotrili epidemiološku situaciju u kantonu i i utvrdili smjernice za nadzor i sprečavanje širenja virusa morbila u vrtićima i zdravstvenim ustanovama. O zaključcima sastanka upoznat je i Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Prema podacima Zavoda u HNK, već duži niz godina bilježi se negativni trend vakcinacije, a posebno je nizak obuhvat MMR vakcinom, što je rezultiralo padom kolektivnog imuniteta.

Zbog mogućnosti pojave epidemije apelira se na roditelje da obavezno vakcinišu djecu.

Inače, morbili su jedna od najzaraznijih bolesti koja se prenosi vrlo lako s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kašljanje, kihanje), kao i preko predmeta koji su svježe kontaminirani sekretima iz grla i nosa. Procjena je da se više od 90 posto osoba  koje su bile u kontaktu s bolesnikom zaraze ako nisu vakcinisane ili nisu preboljele morbile, zbog čega dolazi do pojave epidemija. 

Osim osipa koji se javlja kod oboljelih, moguće su brojne komplikacije, a djeca su najviše ugrožena.

Tagovi

Mostar Morbili

Komentari

NA VRH