MOSTAR

Godine prolaze, a zločinci izmiču pravdi

Nedužne civile, najprije zarobili, potom mučili i na koncu mučki ubili

M. Sm.

13.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Posjetom mjestima stradanja polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na deponiji ''Uborak'' te u naselju Sutina i kod atomskog skloništa u Zaliku danas je obilježena 27. godišnjica stradanja 114 mostarskih Bošnjaka i Hrvata. 

Tako su ove nedužne civile najprije zarobili, potom mučili i na koncu mučki ubili prilikom povlačenja s lijeve obale Mostara, srpske paravojne formacije zajedno s pripadnicima tadašnje JNA, a njihovo stradanje označeno je kao prvi masovni zločin na području Hercegovine.

- Nažalost, ni nakon 27 godina porodice žrtava nisu dočekale da izvršioci ovog prvog i najvećeg zločina u Mostaru i u Hercegovini budu procesuirani. Kada je riječ o ovom zločinu, mučkom strijeljanju 114 nedužnih Mostaraca, sudovi i tužilaštva su u potpunosti zakazali. Zato ih pozivam još jednom da ulože maksimalne napore, energičnije uđu u proces i napokon pred lice pravde izvedu odgovorne - kazao je Adnin Hasić, predsjednik udruženja porodica žrtava ''Uborka'' i ''Sutine'', kojem su 13. juna 1992. godine ubijeni roditelji.

Ezudinu Ćoriću je taj dan ubijen otac. Ni on danas na mjestu stradanja ovih žrtava nije krio ogorčenje zbog toga što zločinci uzmiču pravdi.

- Ima napretka, ali u godinama. Nije, dakle, prva godišnjica, nije sedma, već 27., i to je jedini pomak. Godine prolaze, a zločinci uzmiču - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.