MOSTAR

Budući studenti najviše žele biti IT stručnjaci

U odnosu na plan, prijavljenih je 67 posto, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 17,3 posto, kaže rektor Zlomušica

Konačni podaci bit će poznati nakon drugog upisnog roka. Arhiv

Piše: M. SMAJKIĆ

21.7.2019

Prvi upisni rok na fakultete Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je završen. Od planiranih 1.130 studenata na prvom ciklusu, prijavilo se njih 752, potvrđeno nam je iz ove visokoškolske ustanove. 

Budući studenti su i ove godine, kako se to i očekivalo, najviše interesa iskazali za Fakultet informacijskih tehnologija (FIT) koji je odabralo njih čak 240.

Iznad očekivanja

Također, nakon prvog upisnog roka pokazalo se da veliko interesiranje vlada, kao i prethodnih godina, za dva univerzitetska studija, a to su Zdravstvena njega, gdje je prijavljenih 52 i za Poslovnu informatiku koju je odabralo 46 budućih studenata.

Rektor Zlomušica: Možemo biti zadovoljni. Avaz

- Možemo biti zadovoljni prvim upisnim rokom. U odnosu na plan, prijavljenih je 67 posto, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 17,3 posto, tako da je ovo iznad naših očekivanja. Jer, generalno, svi javni univerziteti bilježe pad studenata, a od svih javnih univerziteta u BiH, mi imamo najniži pad - kazao nam je prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“. 

Humanističke nauke

Dok se mladi sve više okreću ka informacijskim tehnologijama te im je, uz FIT, privlačan i Kompjuterski inžinjering na Mašinskom fakultetu, dotle iz godine u godinu opada interesiranje za humanističke nauke.

Tako su im književnost i jezici sve nezanimljiviji pa ih se na Fakultet humanističkih nauka, na sve odsjeke, prijavilo tek nešto više od 50.

Slabo interesiranje za pedagoge 

Kada je riječ o Nastavničkom fakultetu, najviše ih je prijavljenih na Odsjeku za psihologiju i sociologiju, a najmanje na Pedagogiji. S prijavama su, kažu u Rektoratu, zadovoljni i na Pravnom te na Ekonomskom fakultetu, a potpuna slika upisa na sve fakultete bit će poznata nakon drugog upisnog roka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.