MOSTAR

Rezidencija „Šantićeva“ otvara vrata iduće godine

Isto kao i „Mejdan“ imat će sobe za učenike i starateljice te zajedničke prostorije

Novi objekt u Šantićevoj ulici: Radi se punom parom. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

20.8.2019

Nakon što je prije pet godina otvorena prva rezidencija „Mejdan“ Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC), u ovoj su instituciji nastavili realizaciju svog plana gradnje novih objekata za smještaj učenika i osoblja.




Ruševni objekt

Tako će nova rezidencija za učenike iz više od 30 zemalja svijeta biti u Šantićevoj ulici. 

Isto, kao što što su adaptirali staru zgradu pošte na Mejdanu, tako su i ovaj put odlučili kupiti jedan u nizu ruševnih objekata u Šantićevoj ulici i pretvoriti ga u novi dom za 50 učenika Koledža.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, radovi su se prilično zahuktali, a u Koledžu su optimistični i vjeruju da će, prema planiranoj dinamici, nova rezidencija biti otvorena naredne godine.

Pomoć gradu

Prilikom odabira objekata, kazala nam je Adla Velagić-Ćurić, koordinatorica za odnose s javnošću Koledža, naglasak, u skladu s njihovom politikom, stavljaju na mogućnost renoviranja ruševnih objekata, što je jedan vid pomoći gradu Mostaru. 

- Nova rezidencija će se zvati baš kao i ulica „Šantićeva“ i isto kao „Mejdan“ imat će sobe za učenike, zajedničke prostorije i sobe za naše starateljice - kazala nam je Velagić-Ćurić.


Smanjiti troškove

U Koledžu, inače, za smještaj svojih 200 učenika iznajmljuju i dvije privatne kuće. Kupovinom i obnovom žele smanjiti troškove, ali i izgraditi vlastite kapacitete. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.