USPJESI

U Mostaru otvoren prvi restoran u kojem će raditi mladi s posebnim potrebama

Kruna trogodišnjeg projekta osposobljavanja, razvoja i rehabilitacije djece i mladih s posebnim potrebama

Piše: M.Sm.

13.9.2019

Detalj sa otvorenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" od danas je bogatiji za kafe-restoran "Lonato", u kojem će zaposlenici i zaposlenice biti osobe s posebnim potrebama.

Otvorenje ovog restorana, kako je to kazala Mirna Mezit, direktorica Centra jeste kruna trogodišnjeg projekta osposobljavanja, razvoja i rehabilitacije djece i mladih s posebnim potrebama, koji su implementirali u saradnji s humanitarnom organizacijom „Just Sophie“ iz Holandije.

- Njihovi volonteri su prije tri godine „Los Rosalesu“ donirali kuhinju i kantinu prilagođenu našim korisnicima, a ujedno to je bila i peta radno-rehabilitaciona radionica za naše korisnike. Zajedno s njima, a u saradnji sa socijalnim preduzećem „Radin“, u kojem je već zaposleno 13 osoba s posebnim potrebama, došli smo, evo, na ideju da otvorimo ovaj restoran u kojem će raditi šest osoba. Od ukupno šest zaposlenih osoba tri su s invaliditetom - rekla je Mezit.

Poručila je da prostora za proširenje djelatnosti, kao i većeg broja uposlenika ima.

- Ako ljudi prepoznaju kvalitet našeg rada i budu dolazili u naš restoran, onda ćemo, jasno, i imati uvjete za širenje i nova zaposlenja - dodala je Mezit.

Svoj prvi posao u ovom restoranu su dobile Dženana Terzić, Elvedina Kurtović i Aldijana Morić. One nisu danas krile svoju sreću i zadovoljstvo što su dobile priliku biti dio ove priče i što će prvi put u svom životu imati priliku dobiti plaće.

- Jedva čekam da dobijem plaću i cijelu ću je potrošiti na odjeću. Jer to baš volim - kazala je Aldijana. 

Dženana i Elvedina su rekle kako jedva čekaju kada će krenuti od kuće na posao te da se njih tri, inače, vrlo lijepo slažu, poput sestara, kako su navele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.