TURISTIČKA ATRAKCIJA

Vidikovac "Skywalk" poklon Mostaru za Dan državnosti

“Nebeska staza“ se radi kao dio projekta „Via Dinarica“, koji implementira Grad Mostar, u saradnji s UNDP-om

Piše: M. Smajkić

19.11.2020

Svi koji posjete „Skywalk“ imat će 35 metara prostora za šetnju, a bit će načinjen u obliku potkovice. M. Smajkić

Mostar će 25. novembra, na Dan državnosti BiH, kako saznajemo, dobiti „Skywalk“, vidikovac na brdu Fortica. Tako će najveći grad na Neretvi, po uzoru na slične projekte, poput onog na Biokovu u susjednoj Hrvatskoj, dobiti i svoju „nebesku stazu“, kako ovakve vidikovce nazivaju, i to na visini od 15 metara.

Fascinantan pogled

Svi koji budu željeli posjetiti mostarski „Skywalk“ imat će 35 metara prostora za šetnju, koji će biti načinjen u obliku potkovice i fascinantan pogled na grad, odmah iznad natpisa „BiH, volimo te“, koji više od dvije decenije krasi brdo Fortica.

„Skywalk“ se radi kao dio projekta „Via Dinarica“, koji implementira Grad Mostar, u saradnji s UNDP-om.

Grad Mostar nalazi se na bijeloj stazi „Via Dinarice“, a projekt izgradnje vidikovca se provodi u saradnji s brdsko-biciklističkim udruženjem MTBA Mostar, od kojih je i potekla ideja za „Skywalk“.

Tako se ovih dana, prema riječima Đanija Rahimića, predsjednika Udruženja, izgradnja vidikovca privodi kraju, a radovi u vrijednosti od skoro 40.000 KM odnosili su se na izradu metalne konstrukcije, izradu temelja, ugradnju staklenog poda, izradu pristupnog stepeništa i rasvjete.

Zanimljiva ponuda

- Vjerujem da ćemo dobiti vrhunsku turističku atrakciju, koja će biti na ponos ne samo Mostaru već i cijeloj BiH. Već imamo brojne upite naših domaćih turista koji su željni takvih sadržaja, a pogotovo to je važno u ovoj situaciji s koronavirusom da imamo za naše domaće goste zanimljivu ponudu i usto, naravno, unaprijeđenu turističku infrastrukturu - rekao nam je Rahimić.

Povezivanje sedam država

„Via Dinarica“ je koncept koji povezuje sedam država, obuhvaćajući Dinarske Alpe od Slovenije do Albanije. U proteklih nekoliko godina „Via Dinarica“ je postala regionalna turistička destinacija koja nudi planinarenje svjetskog ranga, biciklizam, skijanje, ribolov, kajakaštvo, rafting, speleologiju i pregršt drugih mogućnosti za istraživanje Dinarida te upoznavanje tradicionalnog načina života i gastronomije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.