TRAKAVICA

U HNK napokon otvoren put do izbora šefa policije

Poništen konkurs od prije četiri godine za imenovanje Nezavisnog odbora,a raspisan novi

Zovko i Bevanda. Avaz

Piše: M. Smajkić

18.5.2021

Nakon više od  četiri godine poništen je, kako je "Avaz" prvi izvijestio, a što je danas zvanično potvrđeno, konkurs za imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tako je Komisija za izbor i imenovanje Skupštine HNK raspisala ponovni javni konkurs za imenovanje članova Nezavisnog odbora.

Nezavisni odbor sastoji se od sedam članova i to dva predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova HNK i pet članova iz reda civilnog društva (ugledni naučnici iz oblasti pravnih nauka, kriminologije i ljudskih prava, koji ne predstavljaju neku političku stranku).




Zatražili odgodu sjednice Vlade HNK

Među osnovnim zadacima Nezavisnog odbora je raspisivanje konkursa, izbor i prijedlog kandidata za komesara policije.

Podsjetimo, na protekli, sada poništeni konkurs, raspisan 13.januara 2017.godine prijavilo se 27 kandidata.

Iako je procedura bila prilično odmakla, ipak, u jednom trenutku je naprasno prekinuta, a javnost u HNK nikada nije saznala prave razloge za to.

Trakavica u vezi izbora komesara u HNK je višegodišnji kamen spoticanja između vladajućih HDZ-a BiH i SDA. Posljednji događaji odnose se na imenovanje v.d. šefa policije i prijedlog ministra MUP-a HNK, Slađana Bevande da se na tu poziciju postavi Mario Zovko, aktuelni načelnik PU Čapljina.

Zbog činjenice da Zovko ima čin samostalnog inspektora, dok prema Zakonu o unutašnjim poslovima prednost imaju policijski službenici s činom glavnog inspektora, ministri iz SDA su zatražili odgodu sjednice Vlade HNK za koju je bilo predviđeno to imenovanje. Zanimljivo, čin glavnog inspektora imaju policijski službenici bošnjačke nacionalnosti.

To što je Bevanda predložio Zovku za mnoge je bilo iznenađenje, budući da se špekuliralo o nekim drugim imenima. Zbog Zovke je lani u avgustu gradonačelnik Čapljine svom stranačkom kolegi, Bevandi uputio zahtjev za poduzimanje sigurnosnih mjera, podsjetivši ga na to da se na području Čapljine u zadnjih nekoliko godina dogodilo više krivičnih djela , a da nijedno nije rasvijetljeno.


Određene kadrovske promjene u PU Čapljina

- Nadam se da ćete imati snage poduzeti i određene kadrovske promjene u PU Čapljina, počevši od načelnika PU, koji na posao u Čapljinu dolazi turistički - napisao je, između ostalog, Vidić.

Nedugo potom, Zovko je odgovorio Vidiću, istakavši da „nikada nije bio niti želi biti daljinski upravljač bilo koje političke garniture, pa ni gradonačelniku Vidiću“ te zaprijetio podnošenjem tužbe za klevetu.

Inače, mandat posljednjeg komesara, Ilije Lasića je u cjelosti bio obilježen sudskim procesom, a u konačnici je i Vrhovni sud Federacije BiH, pravomoćno, potvrdio da je njegovo imenovanje bilo nezakonito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.