MOSTAR

Šta se dešava u gradskom parku: Ne poštuje se zabrana pristupa psima, građani u strahu od kabadahija

Na sina i mene se zatrčao jedan pas koji je bio bez povoca i bez ikakve zaštite, napisao je, između ostalog, Mostarac u otvorenom pismu gradonačelniku

Piše: M. Smajkić

27.1.2022

U gradskom parku: Iako je zabranjeno, vlasnici šetaju svoje ljubimce. M. Smajkić

Na ulazu u gradski park u Mostaru stoji znak na kojem je, između ostalog, istaknuta zabrana pristupa psima na ovoj, praktično, jedinoj preostaloj velikoj zelenoj površini i svojevrsnoj tački spajanja najmlađih Mostaraca i njihovih roditelja iz cijelog grada.

Nažalost, tu zabranu većina vlasnika pasa ne poštuje i svoje ljubimce, nerijetko i one koji spadaju u „opasne“ kategorije, puštaju da se slobodno kreću, čak i bez brnjice.



Ružna slika

Tako građani, skoro na svakodnevnoj bazi, doživljavaju neugodne situacije i strahuju za svoju djecu, kao što je to bio slučaj u nedjelju, kada je Mostarac Davor Davorko Škarica bio prisiljen pozvati policiju. Situaciju koju je doživio dok je u parku bio s dvogodišnjim sinom i suprugom naširoko je opisao u otvorenom pismu upućenom mostarskom gradonačelniku Mariju Kordiću, a taj čin pozdravili su brojni njegovi sugrađani.

- Odmah po ulasku u park, na sina i mene se zatrčao jedan pas koji je bio bez povoca i bez ikakve zaštite, a vlasnik je bio u neposrednoj blizini. Vlasnik psa je osoba otprije poznata policiji, a i ostatku mostarskog pučanstva. Okrenuvši se prema psu, vlasnik, kojeg ne želim imenovati, drsko mi je rekao da skinem kapu kad prolazim kraj njegova psa jer ga to živcira. Odbrusio sam mu da na ulasku u park postoji znak zabrane za pse te da svoga psa veže na brnjicu i da pripazi, jer ne želim da mi se dijete prestravi zbog tog napada. Na te riječi mi je odgovorio da će on mene vezati za drvo. Dopustio je sebi toliko hrabrosti i drskosti da je svoj čin napada prema meni popratio riječima: „Gdje si ti, gubo, bio kad sam ja „Herceg-Bosnu“ branio - naveo je, između ostalog, Škarica.

Nakon daljnjih prijetnji, krajnje ogavnih i opasnih, Škarica je pozvao policiju, a od Kordića je zatražio da se hitno donese odluka kojom će biti definirano smiju li se životinje puštati u park među djecu, jer je „zbilja ružna slika vidjeti gomile psećeg izmeta razbacane oko ljuljački i tobogana“.


Šetalište i Španski trg prljavi

Također, zatražio je da se odrede sankcije za sve neodgovorne građane „koji svoje ljubimce tretiraju kao najveću gospodu“, ali i da se poveća broj komunalnih redara.

- Predivno je vidjeti da se moj mali Niko u parku prekrasno igra sa svom djecom, bilo da se zovu Ajla, Amer, Pero, Pavle, itd… A takvih roditelja koji djecu uče isto što i ja zaista je puno, čak mislim da svi roditelji dolaze s istom namjerom u park, pregaziti vrijeme kad su ratne linije razdvajale ljude i u zajedništvu uživati u životu - poručio je Škarica u otvorenom pismu.

Naša ekipa se i jučer uvjerila da se zabrana pristupa psima ne poštuje. Uz to, nakon uklanjanja klizališta, postavljenog tokom prethodnih božićnih i novogodišnjih praznika, površina na kojoj je bila ledena ploha ostala je potpuno neočišćena. Šetalište i Španski trg su, također, ostali u istom stanju, zapušteni i prljavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.