MOSTAR

Predstavnici tri neformalne grupe građana: Zajednička borba protiv korumpiranih službenika

Puna su im usta investitora koji je došao uništiti Kute i otići s milionima, kaže Omanović

Aktivisti u Mostaru: Neće odustati. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

8.12.2022

Građani okupljeni oko neformalnih grupa u Mostaru "Stop izgradnji mHE na Buni", "Kuti" i "Jer nas se tiče" danas su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, još jednom podsjetili javnost na to da njihovi problemi nisu riješeni. 

Poručili su da od svoje borbe neće odustati.

Aner Omanović, ispred Građanske inicijative "Kuti" naglasio je da su se ove tri građanske grupe udružile kako bi se zajedno borili protiv gradskih i državnih korumpiranih službenika.


Mi se borimo da ostanemo u našoj divnoj državi

- Oni se bore protiv svojih građana, a mi se borimo da ostanemo u našoj divnoj državi. Molimo sve građane Mostara i cijele BiH da nam se pridruže u toj borbi - rekao je on.

Podsjetio je da je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara u izmjenama i dopunama Prostornog plana, uprkos njihovoj borbi, ostao kamenolom "Kuti“, dok su male hidroelektrane na Bunskim kanalima izbrisane iz tog dokumenta.

Naveo je i da su podnijeli tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu u vezi izdavanja rješenja za okolinsku dozvole za kamenolom.

- Kako Sud ništa nije radio, mi smo podnijeli apelaciju Ustavnom sudu i ona je uvažena. Ustavni sud je naredio Kantonalnom sudu da u roku od tri mjeseca završi postupak. Međutim, prošla su dva mjeseca , a još ništa se ne događa. Događaje s prošle sjednice Gradskog vijeća ne znam kako nazvati, jer mi nismo tužili Grad Mostar. Za kamenolom je data koncesija od nadležnog ministarstva, gdje je jasno kazano da koncesionar o svom trošku i riziku pribavlja dozvole. Time su se oni ogradili od moguće tužbe i posljedica. Ali, njih ne zanima to što ćemo mi, 61 porodica snositi posljedice zbog tog kamenoloma. I, zato ćemo tužiti Grad Mostar. A, s druge strane, puna su im usta o investitoru, koji je došao da uništi to područje i da ode s milionima - ogorčen je Omanović.



Raskid koncesionog ugovora

Ajša Mujala je ispred Građanske inicijative "Jer nas se tiče" kazala da je stanje na deponiji Uborak sve više haotično. Naglasila je da se deponija u proteklom periodu mogla izmjestiti i sanirati, ali da još nije ni nova lokacija određena.

- Šta dalje raditi ne znamo, osim da ćemo se, izgleda, morati obratiti gradonačelniku i Gradskom vijeću jer oni znaju bolje od nas - kazala je ona.

Miroslav Barišić, ispred neformalne grupe "Stop izgradnji mHe na Buni" naglasio je da neće stati sa svojom borbom dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, spomenik prirode, tačnije dok Vlada HNK zajedno sa resornim ministarstvom u što hitnijem roku ne donese odluku o raskidu koncesionog ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.