NEPOGODE

Ponovo proglašeno stanje prirodne nesreće u Tomislavgradu

Prema prvim procjenama šteta je ogromna

Ale kamber

23.2.2019

Na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite, načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin, po treći put je proglasio stanje prirodne nesreće. 

Ovoga puta razlog toj mjeri je jaka bura koja je kidala krovove, te obarala stabla i elektro stubove zbog čega su neka naselja ostala i bez struje. 

Prema prvim procjenama šteta koju je pričinila bura je ogromna, ali srećom nije bilo ljudskih žrtava. 

Posebno su burom pogođena sela Borčani i Omolje gdje je srušeno više krovova, dimnjaka, stabala i ograda, a bilo je šteta i na brojnim automobilima. 

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu, Jozo Jakić, neprekidno je s pripadnicima Civilne zaštite na terenu, a na terenu su i komunalne, elektro i PTT ekipe koje otklanjaju kvarove na mrežama u čemu ih uveliko ometa bura. 

Jakić je upozorio građane da dok traje bura pripaze kad se kreću ili voze ulicama zbog padanja crijepa i grana sa stabala. 

S obzirom da je proglašeno stanje elementarne nesreće, treće u ovoj općini ove godine, građani će imati pravo prijaviti štete te dobiti odgovarajuću naknadu. 

Prethodne dvije elementarne nesreće odnosile su se na jak vjetar, poplave i veliki snijeg koji su također pričinili znatne materijalne štete u ovoj općini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.