TOMISLAVGRAD

Karahasan: Neprekidna i potpuna sreća bila preteško breme za slabašno ljudsko tijelo

Veliki interes Duvnjaka

Karahasan s promotorima u Tomislavgradu. Ale Kamber

Piše: Ale Kamber

18.7.2019

Gradska kino dvorana u Tomislavgradu sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a razlog tome je promocija Izabranih djela Dževada Karahasana, akademika i rodom Duvnjaka. 

Jedan od promotra, fra Mile Babić, je naglasio kako je Dževad Karahasan najugledniji živi bosansko-hercegovački pisac i jedna od najzanimljivijih pojava savremene evropske književnosti. On je pohvalio njegovu sposobnost da stvijet oko sebe gleda iz tuđe perspektive te je na to potaknuo i sve prisutne. 

– Treba se pokušavati staviti u "tuđe cipele", pokušati razumjeti ljude oko sebe, a ne osuđivati jer se svijet mijenja na bolje samo vlastitom dobrotom, a to Dževad dobro zna i poručuje kroz svoje likove - kazao je Babić.

Sam autor je kazao kako je sve ono što on jeste začeto u Duvnu, a da je sve ono što zna naučio negdje drugo. 

- Moje djetinjstvo obilježilo je siromaštvo i raskoš u isto vrijeme. Vidite, ovdje imate 250-270 sunčanih dana godišnje i nemoguće je ostati tmuran pored tolikog svjetla! Moje djetinjstvo obilježila je svjetlost, ali i siromaštvo i šutnja, jer je iznad moje kuće šuma, gaj, u kojemu se odlično moglo šutjeti. Ta iskustva obilježila su me zauvijek - kazao je Karahasan, dodajući kako su na njega dosta utjecali franjevci, posebno pokojni fra Ivo Bagarić koji ga je učio njemački jezik besplatno, poručujući mu da znanje vrijedi tek ako ćeš ga prenositi drugima. 


S promocije Izabranih djela Dževada Karahasana. Ale Kamber

Autor je na pitanja publike da li je sretan odgovorio da bi neprekidna i potpuna sreća bila preteško breme za slabašno ljudsko tijelo, te dodao da sreću zapravo čine trenuci. A da je tako pokazalo se i u pisanju posveta i potpisivanju knjiga koje su kupovane, te u prisnim kontaktima sa svojim Duvnjacima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.