REPUBLIKA SRPSKA

Banja Luka: Radijatori sve hladniji zbog duga od 85 miliona KM

Hoće li biti dovoljno mazuta do kraja zime

G. DAKIĆ

23.12.2016

Banjalučka ''Toplana'' ima 85 miliona maraka duga i nema niti jednu marku za nabavku mazuta! Zbog toga se mnogi pitaju kako će završiti ova grijna sezona i hoće li se radijatori uskoro u potpunosti ohladiti. Istovremeno se govori o novom načinu rada ''Toplane'', ali niko ne zna kojim parama će to biti finansirano. 

Bez kapaciteta

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić ne krije zabrinutost i kaže da je ''Toplana'' „noćna mora“ koja neprestano proizvodi gubitke. On dodaje da je veoma zabrinut kako će biti završena grijna sezona.

- „Toplana“ trenutno nema kapacitet da sama riješi ništa kao preduzeće, jer je ona firma koja treba poslovati na tržištu. Ušli su u sezonu bez mazuta i veoma sam zabrinut kako ćemo ovu grijnu sezonu uopšte završiti. Grad se grije čarolijom ili crnom magijom - rekao je Radojičić.

igor-radojicic4

Radojičić: U toku razgovori

Prema njegovim riječima, u toku su razgovori o tehničkom i finansijskom restrukturiranju s EBRD-om i drugim organizacijama da bi se ovaj problem riješio za narednu sezonu.

Novi objekt

- Sada je jasno da se mora praviti novi objekt koji će biti na drva. Ako budemo mogli finansijski zatvoriti konstrukciju, optimalno je da koristimo narednu građevinsku sezonu i da narednu grijnu sezonu dočekamo s novom toplanom. Svaka druga varijanta je katastrofalna, jer je ovakav sistem, koji proizvodi godišnje oko 15 miliona maraka gubitka, neizdrživ - istakao je Radojičić.

Obavezno dogrijavanje

pisarevic

Pisarević: Nikad gore 

Banjalučanka Andrijana Pisarević kaže da grijanje u Banjoj Luci nije nikada bilo nešto posebno dobro, a ove godine je gore nego ikad.

- Redovno dogrijavam stan na grijalicu, a, kako stvari stoje, ova godina bi mogla biti ključna kada ću se pozdraviti s ''Toplanom'' i okrenuti se nekoj od alternativa. Nažalost, ovih dana postalo je nemoguće biti uvečer u stanu bez dogrijavanja - kazala je Pisarević.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.