REPUBLIKA SRPSKA

U Narodnoj skupštini RS sutra o zahtjevu za reviziju presude

Poslanici sutra u Banjoj Luci

(Redakcija/Srna/Fena)

26.2.2017

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci da razmatra informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

U informaciji se navodi da prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana.

Donošenje odluke

Napominje se i da u ovoj situaciji nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

- Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju", navodi se u informaciji.

Napominje se i da svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica.

Poslanicima na sjednici trebalo bi da se obrate predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Klub poslanika Koalicije "Domovina“ ne podržava najavljeno za sutra posebno zajedanje Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer smatraju da je to još jedan udar na državu BiH, negiranje stradanja Bošnjaka i mješanje u pravna pitanja.

Poslanik te koalicije Nedim Čivić (SDA) rekao je danas Feni da nije bilo potrebe za sazivanje te, kao i nekih ranijih posebnih sjednica, koje su, kako ističe, jedan vid političkog pritiska na državu BiH, te da se o pravnom pitanju ne treba raspravljati.

Dodao je da će sjednici prisustvovati samo u jednom njenom dijelu kako bi iznijeli svoje stavove, a potom će napustiti skupštinsku salu.

- Pretpostavljavam da će se sutra tokom cijelog dana osporavati presude najvećih međunarodnih pravnih institucija i presuđeni genocid nad Bošnjacima u BiH. Mi kao predstavnici bošnjačkog naroda ne možemo slušati neistine, laži, frustracije, prijetnje, srbovanje i osporavanje druga dva naroda u tom bh.entitetu – ukazao je Čivić.

nedim-civic2

Čivić: Tendenciozno pripremljen radni materijal za sutrašnju raspravu

Na to ukazuje, dodao je, i tendenciozno pripremljen radni materijal za sutrašnju raspravu.

- U tom dokumentu selektivno su izneseni određeni dijelovi ranije presude Međunarodnog suda pravde u Haagu. Ne govori se o tome da je Vojska i dio policije RS-a počinili genocid u Srebrenici, a nije ni navedeno da je Srbija odgovorna za ne spriječavanje genocida...Strašno je da, nakon toliko godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici nema spremnosti da se prihvati ta činjenica – ukazao je poslanik Koalicije „Domovina“.

Pitanje je, ističe Čivić, da li bi danas došlo do revizije presude da se u Narodnoj skupštini RS-a nisu nagrađivali presuđeni ratni zločinci, i po njihovom imenu davali nazivi institucijama u obrazovnom sistemu, da se donijela deklaracija i u parlamentu RS i Srbije o osudi negiranja geocida, da su se zakoni u tom bh.entitetu uskladili s presudama Međunarodnog suda pravde u Haagu, da se nisu diskriminirali Bošnjaci i Hrvati u RS-u...

Ne prihvaćaju istinu

- Da se tako postupilo vjerovatno danas ne bi bilo pokrenuto pitanje revizije presude. Međutim, jasno je da režim u RS-u i Srbiji nažalost i danas nije spreman da prihvati istinu i na toj osnovi i pravdi gradi povjerenje i suživot na ovim prostorima – ukazao je Čivić.

Smatra da su činjenice na strani žrtava, a da će BiH, i pored svih osporavanja, preživjeti, jer je trajna kategorija, dok oni koji su počinili zločin i izvršili agresiju na BiH te činili ratne zločine moraju za to da odgovaraju.

- To je jedina pravda i temelj da zajedno živimo i gradimo povjerenje i suživot za buduća pokoljenja. A tražiti od Bošnjaka da ne pričaju o genocidu je neprihvatljivo i na to nikada nećemo pristati – ukazao je poslanik Koalicije „Domovina“ Nedim Čivić za Fenu.

Uvjeren je i da je u Narodnoj skupštini RS-a zatražena raspravo o reviziji presude kako bi se skrenula pažnja sa životnih pitanja važnih za građane, poput ekonomije, obaveza prema zdravstvenim radnicima, policiji, podsticajima. 

Početak sjednice predviđen je za 13 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.