REPUBLIKA SRPSKA

Nema masovnog odlaska doktora medicine iz RS-a

( Ilustracija)

Fena

26.1.2018

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) tvrde da su netačni podaci Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a, a prema kojima su „od početka decembra RS napustila 53 doktora - specijalista“.

Navode da je u svim javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u u 2017. godine radni odnos prestao za ukupno 61 doktora medicine i 175 medicinska tehničara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zašite RS-a, kako dodaju, nikada nije negiralo činjenicu da je, naročito medicinski kadar srednje stručne spreme, tražen u zapadnim zemljama.

-Po tim trendovima, RS ni po čemu se ne razlikuje od zemalja našeg okruženja, ali napominjemo da je se taj trend u dobrom dijelu odnosi i na prekvalifikovan kadar, kao i onaj koji nikada nije bio zaposlen u javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u – tvrdi se u saopćenju.

Ističu činjenicu da nije zabilježen odliv kadra iz zdravstvenih ustanova u mjeri u kojoj bi na bilo koji način ugrozio njihov rad, niti su direktori zdravstvenih ustanova ikada upozoravali da je zbog odlaska kadra ugrožen rad ijedne klinike ili ambulante.

-Upozoravamo da iznošenje netačnih i paušalnih tvrdnji o masovnom odlasku ljekara specijalista unosi nesigurnost i strah kod pacijenata, čiji bi interes, svim zaposlenim u zdravstvenom sistemu, trebalo da bude na prvom mjestu – navode iz entitetskog Ministarstva zdravlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.