REPUBLIKA SRPSKA

Banjalučanke poručile: Želimo jednake plaće s muškarcima

G. D.

8.3.2018

Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje "Oštra nula", Fondacija "Udružene žene", BASOC, Centar za mlade KVART, Banjalučki centar za ljudska prava, Inicijativa "Građanke za ustavne promjene", Centar za životnu sredinu i Udruženje žena sa invaliditetom "Nika" organizirali su danas sedmi "Osmomartovski marš" pod motom "Jesmo li radnopravne?".

- Želimo da poručimo da želimo jednake plaće sa muškarcima, jednake uvjete rada, da se poštuju naša reproduktivna prava, a ne da budemo diskriminirane zbog toga - izjavila je Milica Pralica iz organizacije "Oštra nula".

Organizatori marša navode da žene i dalje čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istovremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

- I dalje su manje plaćene od muškaraca u BiH, sa limitiranim mogućnostima za profesionalno usavršavanje i građenje karijere. I dalje simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća. Nijedna žena s invaliditetom nije zastupnica u entitetskim parlamentima i Parlamentarnoj skupštini BiH, niti se nalaze na čelu neke javne institucije - tvrde organizatori "Osmomartovskog marša".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.