REPUBLIKA SRPSKA

Na potporni stub savskog mosta nasukalo se nekoliko stotina kubika otpada

Osim što je ružno za pogledati, ta ogromna deponija smeća predstavlja i opasnost po plovni put i sam most, kaže Rađen

Smeće koje se zaustavilo na stubu ide do samog dna

B. GRGIĆ

5.5.2018


Više stotina kubika različitog otpada nasukalo se na potporni stub savskog mosta u Bosanskoj Gradišci. Osim drvenih trupaca, panjeva, grana, raznih drvenih predmeta, ogromnu deponiju otpada formirala je čak i bačena bijela tehnika, plastika i još mnogo čega.

Boris Rađen, u Bosanskoj Gradišci poznatiji kao Barba, čitav radni vijek proveo je na rijeci Savi kormilareći brodovima za eksploataciju pijeska. Rađen smatra da je deponija opasnost po stub ili, kako se još naziva, keson mosta.

- To smeće ide skroz do dna. Nije na vrijeme, a ni temeljno očišćeno. Onda je u vrijeme visokih vodostaja voda nanosila trupce, stare čamce, dasku, bačenu bijelu tehniku. Osim što je ružno za pogledati, ta ogromna deponija smeća predstavlja i opasnost po plovni put i sam most - kaže Rađen.

I Dejan Kovačević, viši instruktor ronjenja, smatra da je deponija i ruglo i opasnost. Kovačević kaže da bi posao oko čišćenja trebala organizirati Općina, a i nadležno vodoprivredno preduzeće, jer se radi o međudržavnoj granici i plovnom putu.

- Prije nekoliko godina dolazila je ekipa iz BanjE Luke, naplatila pet hiljada maraka, a nije obavila posao kako treba. Mi imamo dovoljno znanja i moći da očistimo nasukano drveće oko kesona, ali posao treba organizirati - kaže Kovačević.


 Akcija čišćenja  

Trivun Janjetović iz Komunalne policije kaže da će akcija čišćenja uslijediti već u prvoj polovini maja te da je o ovom problemu podrobno upoznato Odjeljenje za komunalne poslove u lokalnoj upravi.

- Nedavno su pripadnici Civilne zaštite pokušali riješiti problem, ali vodostaj je još bio visok. Nadamo se da ćemo drugi put biti uspješniji - rekao je Janjetović.



Rađen: Nije očišćeno

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.